Malo Sirijaca želi povratak u domovinu uz njemačku pomoć

Od 2017. godine samo su 742 izbjeglice zatražile pomoć njemačke države za dobrovoljni povratak u Siriju.

Vrlo mali broj Sirijaca koji su zbog građanskog rata izbjegli u Njemačku je prihvatio financijsku pomoć njemačke vlade za povratak u domovinu, javlja dpa.

Pretprošle godine je 199 osoba zatražilo financijsku pomoć za “dobrovoljni povratak” u Siriju, navodi se u odgovoru njemačke vlade stranci Zelenih koji je u ponedjeljak na uvid dobila agencija dpa.

Prošle godine je federalna vlada subvencionirala povratak 466 osoba u Siriju, a u prva četiri mjeseca ove godine 77 izbjeglica je zatražilo ovakvu vrstu potpore.

Što je potaknulo Sirijce koji su privremeno boravili u Njemačkoj na povratak u Siriju nije statistički zabilježeno, ali su se “nostalgija za domovinom, poteškoće u integraciji i bolest članova obitelji” često navodili kao razlozi.

Više od 5,7 miliona Sirijaca napustilo domovinu

Najviše molbi za financijskom pomoći je u 2018. pristiglo od izbjeglica koje su živjele u Donjoj Saski, Bavarskoj i Hessenu.

Od početka građanskog rata u Siriji 2011. godine, najmanje 5,7 milijuna ljudi je napustilo zemlju. U Njemačku ih je primljeno oko 780.000.

Njemačka vlada slaže se s procjenom agencije UN-a za izbjeglice po kojoj uvjeti za povratak izbjeglica u Siriju još nisu zadovoljeni po pitanju “sigurnosti i dostojanstva”.

Izvor: Agencije

Related posts