Džaferović: Država Srbija mora poduzeti brzu i efikasnu akciju nakon incidenata u Sandžaku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je s članovima delegacije Bošnjačkog nacionalnoj vijeća (BNV) u Srbiji razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Srbiji, s naglaskom na aktuelnu kampanju govora mržnje usmjerenu protiv Bošnjaka u obje države, a koja je u znaku glorificiranja ratnih zločina i zločinaca.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH nakon susreta Džaferovića s delegacijom BNV-a na čelu s predsjednicom BNV-a Jasminom Curić, posebna pažnja posvećena je incidentu u kojem su rukovodioci i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije iznijeli prijetnje prema Bošnjacima Novog Pazara i Sjenice.

– Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović istakao je da se u ovakvim slučajevima mora poduzimati brza i efikasna akcija države Srbije kako bi se vinovnici incidenata priveli pravdi i adekvatno sankcionirali. Istaknuto je da su Bošnjaci Sandžaka i Bošnjaci Bosne i Hercegovine dio jedinstvenog nacionalnog korpusa, te da trebaju jačati i razvijati svoju saradnju, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet država u kojima žive – navedeno je u saopćenju.

Osim predsjednice BNV-a, delegaciju su činili dr. Fuad Baćićanin, potpredsjednik Vijeća, Fahrudin Mavrić, predsjednik Izvršnog odbora Vijeća, Elvir Eminbegović, potpredsjednik Izvršnog odbora, Selma Kučević, poslanica u Skupštini Republike Srbije i članica Vijeća, Salih Hot, predsjednik Općine Tutin i član Vijeća, zatim članovi Izvršnog odbora Vijeća dr. Nadir Dacić i Minela Kalender, te sekretar Vijeća Mirza Hajdinović.

Izvor: Faktor.ba

Related posts