Državnom imovinom može raspolagati samo država Bosna i Hercegovina

Prema relevantnim odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine samo država BiH, kao titular državne imovine, …

… može uređivati pitanje državne imovine odgovarajućim zakonima koje usvoji Parlamentarna skupština BiH, upozoravaju iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

U odgovoru na upit Fene o činjenici da su poslanici entitetske skupštine Republike Srpske (NSRS) usvojili zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti iz OHR-a podsjećaju da državnom imovinom može raspolagati samo država BiH, kako je to izričito uređeno Zabranom raspolaganja državnom imovinom.

– Svako raspolaganje koje je protivno odredbama te zabrane smatrat će se ništavnim – naveli su.

Ustavni sud BiH je više puta potvrdio da se pitanje državne imovine ne može riješiti jednostranim mjerama te iz OHR-a kažu da su jednostrani koraci neprihvatljivi.

– Oni ugrožavaju vladavinu prava, narušavaju pravnu sigurnost i sprečavaju sigurno poslovno i investicijsko okruženje. Djelovanje protivno jasnim odlukama Ustavnog suda koje su donesene u okvirima njegovih ustavnih ovlaštenja, moraju se tumačiti kao kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir – podvukli su.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je u komunikeima jasno stavio do znanja da očekuje od organa vlasti na svim nivoima u BiH da u potpunosti implementiraju odluke visokog predstavnika i obustave dalju nezakonitu uknjižbu državne imovine te pozvao Parlamentarnu skupštinu BiH da se bez daljeg odgađanja angažira i usvoji zakon koji uređuje ovo pitanje.

Do sada je bilo više poziva da se razgovorom dođe do izbalansiranog i održivog rješenja tog pitanja na državnom nivou, te je visoki predstavnik Christian Schmidt pozvao sve odgovorne donosioce odluka i nosioce mandata da rade zajedno, poštuju vladavinu prava i djeluju konstruktivno za dobrobit svih građana BiH.

– Visoki predstavnik će i dalje pratiti ovo pitanje u skladu sa svojim mandatom u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma – najavljeno je iz OHR-a.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) usvojili su jučer Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti po hitnom postupku. Za je glasalo 45 poslanika, protiv je bilo četvero, 15 suzdržanih.

Zakon o istoj materiji – nepokretnoj imovini, koji je NSRS ranije usvojio, u aprilu je suspendirao visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, a Ustavni sud BiH stavio van snage u septembru.

Radi se o ponovnom pokušaju aktualiziranja tog pitanja putem prijedloga zakona koji, prema ocjeni stručnjaka, zapravo, predstavlja redizajniranu verziju zakona koji je već označen neustavnim.

Ustavni sud BiH je u svojoj odluci iz septembra konstatirao da RS nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je bila predmet tadašnjeg zakona o nepokretnoj imovini.

Inače, sama najava da će se ponovno aktuelizirati pitanje zakona čiju je neustavnost utvrdila najviša sudska instanca u BiH – Ustavni sud BiH, izazvala je brojne reakcije u bh. javnosti.

Najeksplicitniji u tom pogledu bili su članovi Predsjedništva – Denis Bećirović i Željko Komšić, koji su najavili da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, ukoliko NSRS spomenuti zakon ponovno odobri.


Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts