SDA priprema apelaciju zbog imovine, njihov zastupnik poručuje: Nikšićeva izjava je dokaz da pomaže Dodiku

Stranka demokratske akcije priprema zahtjev Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine o poništavanju Zakona o nepokretnoj imovini, koji je jučer usvojen na sjednici Narodne skupštine RS-a. O novom pokušaju Milorada Dodika da preuzme državnu imovinu, govorio je i SDA-ov zastupnik Safet Kešo.

“Ono što se dogodilo jučer je događaj prvorazrednog značaja. Ono što nas zapanjuje jesu izjave gospodina Nikšića, lidera Osmorke, koju je dao nakon svega što se dešavalo u pogledu napada na državnu imovinu u NSRS-u. On je banalizirajuću cijelu stvar rekao ‘Zar je važno na koga će se knjižiti imovina ako ne bude naroda’. Mi mislimo da je to opasno banaliziranje, država bez imovine ne bi bila moguća, njegova izjava je potpuno u duhu Dodikovih, a on je nakon razgovora rekao da su se dogovorili da nikom, nikom ne smeta. Ovo što je NIkšić izjavio jučer, mi mislimo ne samo da pokazuje da mu on ne smeta nego je otišao i korak dalje i mislimo da mu pomaže”, rekao je Kešo.

Na pitanje novinara da detaljnije pojasni svoju izjavu, kazao je: “Šta znači da niko nikom ne smeta? To znači da Dodik ima namjeru da gradi HE, ne jednu nego više njih i da pritom ne pita nikoga. Državna imovina pripada svima nama, a između Srbije i BiH bi bilo uredu da se obave neki razgovori i riješe neka pitanja i oko ulaganja”.

Kešo ističe da banaliziranjem, Nikšić i Osmorka tupe oštricu javnosti o ovoj važnoj temi, kao i visokom predstavniku čija je reakcija sada nužna.

“Svakako će ponovo ići apelacija Ustavnog suda, za to vrijeme Dodik svakako planira izvesti bagere na teren, početi kopati. Mi primjećujemo da se Dodik osilio do te mjere da se ruga i međunarodnoj zajednici i to u lice. Nema ambasadora, a da ga on nije ponizio na najbrutalniji način. Mislim da mu se mora stati na put na način da djeluje visoki predstavnik ako drugog načina nema ili da mu se u razgovorima o formiranju vlasti vrlo čvrsto stane sa zahtjevima”, kazao je.

Govoreći o zahtjevima, on poručuje da samo Osmorka nema nikakve zahtjeve za formiranje vlasti.

“Mi do sad nismo primijetili da je Osmorka uspostavila bilo kakve zahtjeve. I Čović ima svoje uslove, vrlo ih je jasno definirao, jedino ih Osmorka nema jer im je jedini uvjet da se domognu fotelja što je u ovom momentu infantilno i neodgovorno”, rekao je Kešo.

SDA inače priprema zahtjev Ustavnom sudu BiH, koji mogu podnijeti nakon što zakon stupi na snagu. Do tada će Kolegij SDA odlučiti ko će biti podnosilac zahtjeva. No, ukoliko Christian Schmidt ne reaguje do odluke Ustavnog suda BiH, to bi Dodiku otvorilo prostor za uknjižavanje imovine.

Izvor: Klix.ba

Related posts