Dovoljno je prići ljudima, progovoriti lijepu riječ, to je nešto što i meni upotpuni ramazan

Ramazan je i na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Prozor, kojem gravitira oko 3.000 muslimana, s radošću i ushićenjem dočekan. U svim džematima klanjaju teravih-namaz, uče mukabele, a nastoji organizirati i što veći broj zajedničkih iftara.

Safet ef. Pozder, glavni imam MIZ Prozor, kaže da se naročito trude organizirati više iftara za omladinu, kako bi ih na jednom mjestu okupili u što većem broju.

– To je jedinstvena prilika da se susretnu, druže, da se možda neko u nekoga „zagleda“ na iftaru, da proašikuje… No, najdraže su nam posjete džematlijama, naročito samcima i ljudima koji nemaju priliku da ramazan dožive i osjete kao većina – kazuje nam ef. Pozder.

Tako su ovih dana ramazanskom posjetom obradovali džematlije u Ustirami i Kućanima, selima s većinskim hrvatskim stanovništvom. U Ustirami je ef. Pozder zajedno s Amirom ef. Drežnjakom posjetio 82-godišnji nenu Veziru Balić, koja živi sama, te Kadiru i Ahmeta Balića, koji žive stotinjak metara od nje. Njih troje jedini su Bošnjaci u Ustirami.

– Nena Vezira rekla nam je da je ubi samoća, da izađe pred kući i gleda hoće li ko naići da progovori koju, a nigdje nikoga. Takvim ljudima kad se priđe, progovori lijepa riječ, nešto je što i meni upotpuni ramazan, a i njima, vjerujem, mnogo znači – govori ef. Pozder.

U Kućanima su posjetili Naila Agića i njegovu majku.

Related posts