Dok se Kantonalna inspekcija bavi sama sa sobom “Peletara FPG” iz Cazina uništava zdravlje ljudi u Ripču!?

Da mještani naselja Ripač imaju mnogo problema sa zagađenjem životnog prostora govori još jedna priča, koja pored one o deponiji daje za pravo stanovnicima ove MZ da sumnjaju u kvalitetu življenja na području Grada Bihaća.

Naime, na području MZ Ripač je izgrađena tvornica za proizvodnju briketa, koja je od samog početka rada imala različite tehnološke nedostatke, što je rezultiralo pojavom dima, prašine, piljevine i konstantne buke. U međuvremenu tvornica prestaje sa radom, nakon čega slijedi stečaj, a prije godinu dana preuzima je firma RJ ”Amadint” Ripač, koja vrši simbolične prepravke na tvornici i počinje sa radom.Kako nezvanično doznaje info portal krajina.ba novi vlasnik peletare je firma FPG iz Cazina.

Stanovništvu ove Mjesne zajednice obećano je zapošljavanje i ekološki čista proizvodnja, no međutim to do dan danas nije realizirano.

”Prije same gradnje mještanima je obećana savremena tehnologija te otklanjanje negativnog uticaja na okolinu, pa čak je obećano da će se u tvornici koristiti i drveni otpad iz obližnjih pilana kao najnoviji i najsavremeniji ‘eko-ogrijev’. Na takav način je dobivena i okolišna dozvola, da bi potom i Ministarstvo za prostorno uređenje i zaštitu okoliša izdalo rješenje o pokretanju proizvodnje u tvornici.

‘Tvornica trenutno proizvodi ne samo osnovni proizvod, pelet, već i oblake mikročestica od drvene prašine pomiješane sa dimom, kao i 24-satnu buku.”

Nabrojani nusproizvodi stvaraju veliki problem okolnom stanovništvu u vidu otežanog disanja, zaprašivanja poljoprivrednih kultura, te onemogućuje odvijanje normalnog življenja u ovakvim uvjetima.

”U ovakvim uvjetima nemoguće je sušiti veš, prozračiti prostorije ili duže boraviti na otvorenom prostoru, a da tom prilikom ne izazove jak kašalj, gušenje, peckanje očiju i upadanje piljevine u oči.”.Pozivamo nadležne organe, općinsku i kantonalnu inspekciju da izađu na lice mjesta i uvjere se u činjenice o kojima govorimo kaže jedan od mještana MZ Ripač.

krajina.ba

Related posts