Gradonačelnik grada u BiH ima 31 auto, odustaje od kupovine “Audija”

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je kako odustaje od kupovine vozila vrijednog 125.000 maraka, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) izvještavala prije više od mjesec dana.

Mićić je na konferenciji za medije, nakon pritiska i protesta zbog kupovine auta, kazao da se “slaže da je auto skup”, prenosi Birn.

“Ja ću pokušati da taj ugovor raskinem, da ne kupim taj auto”, rekao je Mićić.

Stručnjak za javne nabavke Igor Vukajlović iz Udruženja “Tender” kazao je kako je nemoguće raskinuti ugovor bez saglasnosti autokuće koja je pobijedila na tenderu.

“Kada je sklopljen ugovor, tu niko neće odustati, mogu se dogovoriti da mu isplati njegovu zaradu”, objasnio je Vukajlović i dodao da bi Grad mogao imati trošak čak i ako Mićić odustane od kupovine.

Na tenderu za skupocjeni automobil pobijedila je banjalučka kompanija “Audi Centar”. Željko Šarić, prodajni savjetnik ove autokuće, rekao je kako kompanija ne želi komentarisati svoj odnos s kupcima.

Komentar nismo dobili niti nakon zvaničnog upita upućenog kancelariji gradonačelnika Bijeljine.

Zvanična stranica Grada je prenijela kako Mićić trenutno koristi “terensko vozilo koje je nabavljeno za potrebe Vatrogasne jedinice”.

“Moram da se vozim u terencu kada nemamo drugi auto, mi praktično koristimo auto, terenac, Vatrogasne jedinice zato što nemamo drugi auto”, kazao je Mićić na konferenciji za novinare.

U protekloj 2016. godini Grad je nabavio dva terenska vozila marke “Toyota” – “Land Cruiser” i “Hilux”. “Land Cruiser” koji koristi Mićić plaćen je 2016. godine 118.000 konvertibilnih maraka (KM).

Automobil “Audi A6” koji je Mićić prethodno koristio a koji i dalje imaju, prema njemu, “star je 11 godina i njegovo održavanje je neisplativo jer je prešao više od 500.000 kilometara”.

“Naravno da meni nije problem ni da se vozim u manjem autu, ali s obzirom da su dva auta od prije 11 ili 15 godina bili ‘Audi’, mi smo smatrali da je to normalno”, rekao je Mićić i dodao da “to što je on izašao 106.000 KM, a ne 125.000 KM, kako piše, nije problem”.

Cijena od 106.000 KM o kojoj Mićić govori jeste cijena auta bez PDV-a.

Gradska uprava ima ukupno 31 auto, među kojima su “Audi A6” iz 2006. godine, o kome je gradonačelnik govorio, ali i “Passat” iz 2011. i “Škoda Superb” iz 2012. godine. Tu je još po osam “Škoda” – “Fabia” i “Felicia” – te drugi auti, kombi i prikolice.

U martu 2017. godine bijeljinski odbornici odobrili su kreditno zaduženje Grada od četiri miliona KM za pokrivanje starih dugova i izgradnju kanalizacije.

Nekoliko mjeseci poslije, gradonačelnik je pokrenuo ranije neplaniranu nabavku auta vrijednog 125.000 KM.

Tada je nabavka vatrogasnih vozila vrijednih 1,8 miliona KM već kasnila nekoliko mjeseci u odnosu na godišnji plan. Planom javnih nabavki u februaru je trebala početi nabavka vatrogasnog vozila s ljestvama, vrijednog 1,3 miliona KM, te još tri vatrogasna vozila u martu.

U četvrtom mjesecu su nabavke odgođene za august, odnosno septembar. Nabavka vozila s ljestvama je u julu ponovo odgođena za septembar. Ova nabavka provođena je i tokom 2016. godine, ali je, zbog žalbi na tender, poništena.

Mile Spasojević, komandant Teritorijalne vatrogasne jedinice Bijeljina, kazao je kako će nabavke tri vozila ponovo biti pokrenute za nekoliko dana, a vozila s ljestvama u septembru.

“Slabo je na proljeće bilo punjenje budžeta pa je gradonačelnik rekao da se malo sačeka. Ipak, kada se potpiše ugovor, moraju se ispoštovati odredbe iz ugovora”, napomenuo je Spasojević i objasnio da je nabavka vozila s ljestvama prioritet za Grad.

Related posts