Bosanski Petrovac: Takmičenje u aeromodelarstvu na Medenom polju

Na Medenom polju, dana 26.8.2017. godine, u organizaciji Aerokluba “Izet Kurtalić” iz Visokog, održano je tradicionalno internacionalno takmičenje aviomodelara u klasama slobodnog leta koje se boduje za Svjetski kup.

Riječ je o takmičenju, 35. Memorijal Izet Kurtalić, koje je posvećeno učitelju Izetu Kurtaliću, po kome i Aeroklub nosi ime.

Na Medenom polju, u subotu se okupilo oko 30 takmičara, iz raznih zemalja: Hrvatska, Srbija, BiH, Njemačka, Austrija, Slovenija i Argentina.

“Ovo je 35. Memorijal posvećen našem učitelju Izetu. U Federaciji imamo registrovanih 20 klubova, koji imaju razne discipline. Mi smo jedni od rijetkih koji njeguju aeromodelarstvo”, istakao je predsjednik Kapetanović.

Dalje u razgovoru sa predsjednikom Aerokluba doznali smo sa kojim se problemima tokom organizacije susreću.

“Nama je jako teško organizovati ovo takmičenje, od naše Opštine jedino imamo podršku, pa bismo rado ostvarili saradnju sa Bosanskim Petrovcom, da povežemo naše aktivnosti sa vašim terenom, koji je idealan spoj vjetra i položaja, kao i blizine sa Hrvatskom i drugim evropskim državama, što je od velikog značaja za naše takmičare”, dodao je Kapetanović.

Takmičenje se odvijalo u tri klase : F1A (jedrilice), F1B (gumenjaci) i F1C (penjači):

F1A:

Thomas Wimer (Njemačka)
Edin Šahinović (Bosna I Hercegovina)
Miha Lemut (Slovenija)
F1B:

Mirsad Kapetanović (BiH)
Soniboj Šabo (Hrvatska)
Haris Jusfbašić (BiH)
F1C:

Reinhard Truppe (Austrija)
Claus Greeter (Njemačka)
Anton Vidensek (Slovenija)
Aeroklub “Izet Kurtalić” formiran je 1953. godine u Visokom i jedan je od najuspješnijih jugoslovenskih, bosanskohercegovačkih i svjetskih aeroklubova. Danas se članovi kluba bave modelarstvom i letenjem kao primarnim aktivnostima.

Ovim takmičenjem Medeno polje je još jednom dokazalo svoju prepoznatljivu slavnu istoriju, koja i dalje živi, ne samo u našoj državi, već i šire.

Podsjećamo da je letilište na Polju korišteno za sportske aktivnosti i u bivšoj Jugoslaviji.

Related posts