Dok "junački" hapse one koji ne bježe: Kako su Mektić i Stanić "podvili rep" pred SNSD-om

Nepune tri godine su prošle od kada je Perica Stanić, na inicijativu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, imenovan za direktora SIPA-e, a gotovo četiri od kada je njihov SDS na obećanjima o procesuiranju kriminala SNSD-a gradio predizbornu kampanju. Na kraju aprila 2018. godine rezultat je takav da SIPA nije istražila i dokumentovala kriminal niti jednog zvaničnika iz rukovodstva SNSD-a, odnosno da SDS nije ispunio niti dio onoga što su obećavali glasačima uoči izbora 2014.

Umjesto hapšenja odgovornih za kriminal, korupciju i zloupotrebu položaja, SIPA je, pohvalio se Mektić novinarima BN televizije, danas izvela “spektakularno hapšenje” generala Petog korpusa Armije RBiH Atifa Dudakovića.

– Želim da kažem i da odam priznanje SIPA-i za ovako opsežan i jako složen predmet i da kažem da u posljednjih sedam, osam pa i više godina prethodni direktori, od Sredoja Novića, Mirka Lujića i Gorana Zubca, nisu imali smjelosti i hrabrosti da se upuste u jedan ovako složen predmet – kazao je Mektić za BN.

Suprotno od Mektića, iz Tužilaštva BiH tvrde da je hapšenje Dudakovića i još 11 pripadnika Petog korpusa Armije RBiH rezultat “dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH”.

Ono za šta Stanićevi prethodnici, dakle, nisu imali “smjelosti i hrabrosti” zapravo je hapšenje osobe koja bi se odazvala i na pismeni ili telefonski poziv SIPA-e ili Tužilaštva BiH. Međutim, to ne bi bio spektakl kojim bi se prikrila neispunjena obećanja SDS-a o procesuiranju kriminala njihovih političkih protivnika.

Zanimljivo je da Stanić, primjera radi, nije imao “smjelosti i hrabrosti” sličnu akciju sprovesti kada je u pitanju aktuelni ministar unutrašnjih poslova entiteta RS Dragan Lukač, čije je naređenje za odvođenje kasnije ubijenog Nedžada Dizdarevića zabilježeno kamerom. Snimak posljednjih trenutaka života ovog ubijenog Bošnjaka se pojavio u javnosti, ali SIPA u međuvremenu nije izvela “spektakularnu akciju” hapšenja Mektićevog dugogodišnjeg poznanika.

Ne može se Stanićeva SIPA pohvaliti ni značajnijim brojem akcija na prostoru entiteta RS, baš kao da, moglo bi se pomisliti, nemaju “smjelosti i hrabrosti” djelovati na tom dijelu BiH. Ali za hapšenje osobe koja je uvijek dostupna bilo kojoj instituciji “smjelosti i hrabrosti” nije nedostajalo i to bi, vjeruje Mektić, trebalo prikriti sve ono što je obećao, a nije ispunio u aktuelnom mandatu.

Izvor: Faktor

Related posts