Direktor ŠPD-a u posjeti drvoprerađivačima općine Sanski Most: Potrebe za sirovinom tri puta veće od mogućnosti ŠPD-a

Direktor ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa Haris Mešić boravio je u petak 22. septembra ove godine u Sanskom Mostu gdje se sastao sa predstavnicima drvoprerađivačkih firmi „Horozović“ d.o.o Sanski Most i „Sana-City“ Sanski Most. Posjetu Sanskom Mostu direktor Mešić iskoristio je i za obilazak ovih firmi kako bi se pobliže upoznao sa njihovim radom i poslovanjem.

Preduzeće „Horozović“ d.o.o Sanski Most najuspješnije je drvoprerađivačko preduzeće u općini. Trenutno zapošljava 43 radnika i bavi se proizvodnjom drvenih tipli za namještaj. Otpad od drveta koristi za proizvodnju peleta. Svu robu koju proizvede, firma Horozović d.o.o plasira u zemlje Evropske unije: Njemačku, Austriju, Švajcarsku i Italiju. Preduzeće ostvaruje prihod od oko 2,5 miliona maraka. Prihod od prodaje finalnog proizvoda veći je i za šest puta u odnosu na sirovinu. Kako navodi vlasnik ove firme Šefik Horozović kubik drveta koji na primjer košta 100 KM, nakon obrade i finalizacije prodaje se i po 750 KM.

Pored preduzeća „Horozović“ d.o.o u Sanskom Mostu finalnom obradom drveta bavi se i firma „Sana City“ koja na tržište Evropske unije plasira svu proizvodnju. Kako navodi vlasnik preduzeća Sead Keranović, „Sana-City“ godišnje ostvaruje bruto profit u iznosu od oko milion KM. Preduzeće se bavi proizvodnjom eko box paleta, drveta za potpalu i drveta u vrećama.

„Sve što proizvedemo izvezemo u evropske zemlje. Dnevno pravimo jedan kamion za evropu.Dobra je napalata. Mislim da možemo opstati ovdje kao izvoznici i imamo dobre šanse za Evropsku uniju. Možemo im parirati, ali moramo biti svjesni toga da ne možemo ostaviti poduzetnike bez sirovine. Ako nam se obeća neka količina treba da je i dobijemo jer mi ne bacamo drvo nego ga prerađujemo i izvozimo. Ako firma ostvaruje dobit u brutu od oko milion maraka onda takve firme treba podržati. Investiraćemo i u narednom periodu. Kupci su zadovoljni s nama. Imamo planove za proširenjem broja zaposlenih. Sad zapošljavamo od 12-18 radnika koji bi mogli biti stalno zaposleni. Sve nam zavisi od sirovine. Ako budemo imali dovoljno sirovine mogli bi dodatno zaposliti još 5-6 radnika.“ Naveo je vlasnik preduzeća „Sana-City“ Sead Keranović.

Nakon obilaska ovih preduzeća, direktor Mešić susreo se i sa načelnikom općine Sanski Most Farisom Hasanbegovićem i predstavnicima najznačajnijih drvoprerađivačkih firmi ove općine. Razgovaralo se o aktuelnoj problematici u odnosima šumarstva i drvoprerade. Kao najveći problem u svome radu, drvoprerađivači Sanskog Mosta su istakli nedostatak, odnosno neravnomjernu rasopodjelu sirovine. Naveli su da od svih drvoprerađivača na području Unsko-sanskog kantona, najmanje dobivaju sirovine, iako Sanski Most u ukupnoj proizvodnji Unsko-sanskih šuma zauzima značajno drugo mjesto.

„Problem je to da naši drvoprerađivači dobiju najmanje a ovdje se sječe jako mnogo šume. To je ono što treba da se promijeni. Uvjereni smo da se kroz kompromis može naći rješenje.“ Naglasio je načelnik općine Sanski Most Hasanbegović. Direktor ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa Haris Mešić izjavio je da će Uprava ŠPD-a pokušati da u narednom periodu riješi ovaj problem koji već duži niz godina muči drvopprerađivače sa područja općine Sanski Most.

„Mislim da s pravom zaslužuju bolje mjesto u čitavom društvu i smatram da svi zajedno moramo posvetiti više pažnje našim drvoprerađivačima. Evo sama činjenica , da nakon dugog niza godina smo u posjeti drvoprerađivačima govori o tome da smo spremni da mijenjamo dosadašnji kuurs i da drvoprerađivači treba da dobiju mjesto koje zaslužuju.“ Izjavio je direktor ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa Haris Mešić.

Related posts