DF se oglasio o ulasku u vlast, kritike na račun SDP-a

Demokratska fronta izdala je saopćenje nakon jučerašnjeg potpisivanja koalicionog sporazuma sa Strankom demokratske akcije. Taj čin izazvao je brojne reakcije, najvećim dijelom negativne, pa su u DF-u odlučili da reagiraju na kritike.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

– S obzirom na to da je potpisivanje sporazuma o konstituiranju parlamentarnih većina između Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte izazvalo veliki broj reakcija što medija, što političkih partija i njihovih šefova, a posebno naših ideoloških drugova, obraćamo se svima njima, kao i građanima sljedećim saopćenjem.

Dok Republika Srpska pravi rezervni sastav policije, a g. Čović oživljava ”Herceg-Bosnu”, SDP se bavi DF-om i bježi u opoziciju. Nama vlast nije prioritet. Nama je prioritet Bosna i Hercegovina. Mi ulazimo u vlast, svjesni da donosimo nepopularnu odluku. Ali između partije i države, izabrali smo državu, za razliku od drugova iz SDP-a koji su izabrali partiju.

Ono što je očigledno iz svih reakcija i na šta smo izrazito ponosni jeste da do sada niko nije imao primjedbi na sam tekst sporazuma, odnosno na osam ciljeva koji zasigurno i Bošnjacima, i Srbima, i Hrvatima, kao i ostalima i svim građanima Bosne i Hercegovine daju nadu, te smatramo da će se implementacijom usaglašenih ciljeva u velikoj mjeri unaprijediti život ljudi u Bosni i Hercegovini.

Dužni smo objasniti da Demokratska fronta nikada nije bila niti će ikada biti „bošnjačka stranka“, o čemu svjedoče dvije važne činjenice. Za razliku od SDP-a BiH, kojem su predsjednik, generalni sekretar i direktor stranke Bošnjaci, koji su kandidirali člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, te koji imaju delegata u Domu naroda PSBiH, također, u Klubu Bošnjaka, predsjednik i generalni sekretar Demokratske fronte su Hrvati, predsjednik Glavnog odbora je Srbin, 22% članova Predsjedništva su Hrvati, 11% Srbi, te 3% članova su Bosanci i Hercegovci i 3% neopredijeljeni.

Također, Demokratska fronta je kandidirala člana Predsjedništva iz reda Hrvatskog naroda koji je izabran, kao i delegirala Hrvata u Dom naroda PSBiH koji je, također, izabran. Iako je tako, stavovi Demokratske fronte su dijametralno različiti od stavova HDZ-a, a čini nam se da su stavovi čelnika SDP-a BiH savršeno koordinirani upravo s njihovim stavovima, posebno imajući u vidu da je generalni sekretar SDP-a na jednom od sastanaka Bh. bloka rekao da je prihvatljivo u vlast ići s HDZ-om i SBB-om, ali nije sa SDA, što bi po istoj logici značilo da je SDP hrvatska stranka.

Pojedine izjave predstavnika političkih partija su fašistoidne i na granici govora mržnje i njima želimo reći da jedine dvije stvari o kojima Demokratska fronta želi razgovarati jesu da svi građani Bosne i Hercegovine budu jednaki i da od osam dogovorenih ciljeva svi imaju koristi i da će Demokratska fronta zastupati sve one čije se hrvatstvo, srpstvo ili bošnjaštvo diskriminatorno poriče, kao i sve građane Bosne i Hercegovine, Jevreje, Rome i ostale koji ovu zemlju smatraju svojom domovinom.

Ono što imamo reći o statusu Bh. bloka jeste da i dalje stojimo na stanovištu da je to sjajna ideja koju naši drugovi nisu prepoznali i iskoristili na pravi način s obzirom da ta ideja zastupa barem 300 hiljada građana koji su nam dali glas da uđemo u vlast i zastupamo njihove interese, a ne da četiri godine provedemo u hladovini opozicije.

U Bh. blok nas niste uveli, pa nas iz njega ne možete ni izvesti, Bh. blok nije birokratska tvorevina, već ideološka za koju se borimo bez obzira na stavove naših drugova, te na njihovo mišljenje izneseno 5. februara, na posljednjem sastanku Bloka, kada su rekli da ih mi toliko plašimo svojom argumentacijom da bi pojedine osobe trebale obući maskirne uniforme (nastavit će se…), a što je posebno razočaravajuće jer u toku pregovora nisu pomenuli obespravljene radnike, penzionere, demobilisane borce, nezaposlene, civilne žrtve rata, trudnice, mlade i mnoge egzistencijalno ugrožene kategorije društva, a kojih su se sjetili samo kada smo vodili raspravu o „Tuzli – gradu slučaju“.

Također, smatramo politički nezrelim propustiti šansu kako da Bh. blok participira u svim institucijama, tako i da bude nezaobilazan faktor u odlučivanju o budućnosti Bosne i Hercegovine.

I dalje žalimo za činjenicom da nam niko niti na zvaničnim sastancima, niti u medijskim istupima nije objasnio principijelnost stava da se na jednom nivou (Sarajevo, Bihać ili Goražde) bude vlast, a na drugom opozicija, kao ni koja je razlika između političkih partija sa kojima je Bh. blok trenutno u koaliciji i SDA, a koji su kao manje ili više kriminalizirani dijelovi otpali upravo od te stranke, kao ni kako su od SDA pojedine od tih partija više građanske ili manje nacionalne.

Na kraju, programski ciljevi koji su dio Sporazuma potpuno su socijaldemokratski i koristimo priliku da zahvalimo Stranci demokratske akcije koja je prihvatila naše ciljeve i principe, te obavještavamo sve one koji se brinu na koji način ćemo pregovarati sa bilo kojom partijom koja bi mogla biti u izvršnoj vlasti, da nemaju razloga za brigu, jer će Demokratska fronta iskoristiti sve demokratske mehanizme, u skladu sa izbornim legitimitetom koji nosi Demokratska fronta i njen predsjednik, kako bi ispunili obećanja koja smo dali građanima ove zemlje.

Na primjer jedan od tih ciljeva, a koji se ne nalazi u sporazumu a dogovoren je, predstavlja povećanje poticaja za poljoprivrednike sa 68 na 168 miliona KM, ali ne na način „pola nama – pola poljoprivrednicima“ ili „traktor nama – traktor poljoprivrednicima“ kako je to bilo za vrijeme nekadašnjih vlada.

Uostalom vrijeme pred nama će građanima BiH pokazati za šta ćemo se zalagati, te u vezi sa tim šta ćemo ostvariti, a na njima je da odluče da li će ikada više glas dati Demokratskoj fronti ili ne – stoji u saopćenju.

(Vijesti.ba)

Related posts