Svečano otvoren muzej "Valter brani Sarajevo": Posvećen kultnom ostvarenju bh. kinematografije

U povodu 6. aprila, Dana grada Sarajeva, uz prisustvo velikog broja zvanica, u Sarajevu je danas svečano otvoren Muzej “Valter brani Sarajevo”, prvi filmski muzej na Balkanu, posvećen istoimenom kultnom filmu u režiji jednog od najvećih bh. filmskih autora Hajrudina Šibe Krvavca, snimljenog davne 1972. godine, javlja Anadolija.

Riječ je o multimedijalnom muzeju i projektu koji je pokrenula ekipa Filmskog centra Sarajevo, na čelu s direktorom ove ustanove, nagrađivanim bh. rediteljem, scenaristom i producentom Jasminom Durakovićem.

Svečanosti u Sarajevu prisustvovali su premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, direktor Turističke zajednice KS-a Nermin Muzur, supruga Hajrudina Šibe Krvavca Ešrefa Krvavac, supruga srbijanskog glumca Bate Živojinovića, koji je tumačio ulogu Valtera, Lula Žuvojinović, kao i njegova kćerka Jelena Živojinović, brojni reditelji, glumci, filmski radnici i gosti.

Ispred zgrade Muzeja, u ulici Dženetića Čikma u Sarajevu, danas je vladala posve svečana atmosfera, a prolaznici ovom ulicom su na ozvučenju mogli čuti svima poznate dijaloge iz Valtera, kao i drugih Šibinih kultnih filmova. Mogla se također čuti i kultna filmska muzika iz Valtera, koju je komponovao čuveni slovenski kompozitor Bojan Adamič. U najkraćem, sve je ukazivalo na, kako su danas mnogi i kazali, to da se Valter vratio kući, svom Sarajevu.

Direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Durakovic se u obraćanju zahvalio svima koji su dali podršku u realizaciji ovog muzeja.

“Svakako najveću zahvalu zaslužuju oni koji su napravili ovaj film, Hajrudin Šiba Krvavac, glumci, filmski radnici, bez njih ne bi bilo ove priče. Oni su ti koji su ostavili svoj trag, jednog ovakvog djela. Svima hvala na podršci”, rekao je Duraković.

Gradonačelnik Abdulah Skaka kazao je kako mu je veoma drago što grad Sarajevo dobija još jedan muzej te dodao kako je to jedan od projekata koji je prezentovan na početku mandata.

“Mi smo kazali da će grad Sarajevo dobiti sedam novih muzeja, ovo je jedan od njih. Naravno, muzej svakako simbolizira vrijednosti koje grad Sarajevo gaji, naše antifašitističke vrijednosti koje su zaista vrijedne poštovanja. Vjerujem da će ovaj muzej doprinijeti razvoju naših turističkih potencijala jer turizam je najbrže rastuća privredna grana u Sarajevu”, kazao je Skaka te još jednom čestitao svima koji su radili na projektu.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je kazao kako se radi o jednom veoma specifičnom muzeju, prvom takve vrste, ne samo u BiH, nego i u regiji.

“Muzej ‘Valter brani Sarajevo’ posvećen je kultnom ostvarenju bh. kinematografije, reditelja Hajrudina Šibe Krvavca. Ali, ovaj muzej je puno više od toga, on je posvećen filmu i historijskoj ličnosti Vladimira Perića Valtera, čuvenom pripadniku otpora i antifašisti iz Drugog svjetskog rada”, rekao je Novalić, te dodao:

“Filmska umjetnost i kreativna industrija su svakako ponos i potencijal ove zemlje, pokazali smo to u prošlosti, a pokazujmo i danas. Muzej ‘Valter brani Sarajevo’ može biti primjer kako kulturna baština ima turistički i ekonomski potencijal, to je put kojim trebamo ići, spajati kulturu s drugim kreativnim industrijama i privrednim djelatnostima.”

Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, rekao je kako glavni grad BiH u zadnje vrijeme dobija značajan broj muzeja.

“Ovaj muzej je meni posebno značajan jer na ovaj način dajemo muzej kinematografiji, filmskim radnicima, ali i onima koji su stvarno zadužili ovu državu”, rekao je Kurić.

Lula Živojinović, supruga srbijanskog glumca Bate Živojinovića, kazala je kako je sretna što je danas u Sarajevu, na dan kada se otvara jedinstven muzej posvećen filmu “Valter brani Sarajevo”, jedinstvenom u cijelom svijetu.

“Film već 47 godina obilazi svet, a ja mislim najvećom zaslugom jednog čoveka, a to je Hajrudin Šiba Krvavac, divan čovek i genijalni reditelj. Poslije 47 godina puta po svijetu, film se vratio kući”, kazala je Živojinović.

Supruga i kćerka Bate Živojinovića ovom prilikom su iz Beograda donijele i poklon Muzeju Valter brani Sarajevo, a riječ je o satu koji je Bata Živojinović dobio na poklon od države Kine, prilikom boravka u Pekingu za vrijeme premijernog prikazivanja filma u toj zemlji.

Na pitanje novinara, koliko je Bati Živojinoviću bila značajna uloga Valtera u njegovoj karijeri, odgovorila je: “Film Valter imao je posebno mesto u Batinom srcu. Tu su pomešane mnoge emocije, veliko prijateljstvo sa Šibom, njegovom suprugom. Jako je bio ponosan na tu ulogu.”

Ešrefa Krvavac, supruga Hajrudina Krvavca, također nije krila zadovoljstvo zbog otvaranja jednog ovakvog muzeja, a to je prokomentarisala na sljedeći način:

“Jako puno mi znači, jako sam oduševljena. Kad sam jučer ulazila ovdje, na momenat sam osjetila kao da nisam tu, kao da lebdim. Pomiješale su se emocije. Ovo je nešto što puno znači meni, filmu, Sarajevu, a svakako i Bosni i Hercegovini. To je jako važno.”

Osim Durakovića, kao idejnog pokretača muzeja, u realizaciju ideje okupljena je ekipa vrhunskih stručnjaka iz filmske, likovne i muzeološke djelatnosti. Scenograf je profesor Akademije scenskih umjetnosti Osman Arslanagić, dizajner Sanja Kulenović, kostimograf Belma Žižko. Majstor svjetla je Fahrudin Hadžanović.

Posebna atrakcija u muzeju biće likovi reditelja Hajrudina Šibe Krvavca i glavnih likova iz filma realistično urađenih u prirodnoj veličini i u kostimima iz vremena snimanja filma. Ovaj dio posla vode akademski kipari Lejla Ćehajić i Samir Sućeska. Uključeni su i mladi historičari umjetnosti, budući kustosi muzeja s Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Dado Džihan, poznati muzičar i autor filmske muzike, kreirao je i audio zvuk za muzej. Reditelj Nedim Karalić radi video segment za muzej i medijsku kampanju, dok je izvršni menadžer projekta Mija Šego.

Partner projekta je Grad Sarajevo, a projekat podržavaju brojne institucije iz filmske industrije u BiH i regije te medijske kuće.

Related posts