Desetogodišnji Tuzlak pobjednik na Svjetskom takmičenju harmonike u Njemačkoj

Učenik drugog razreda Osnovne muzičke škole u Tuzli Adis Imširović pobijedio je na Svjetskom takmičenju harmonike u Njemačkoj.

Na takmičenju, koje je nedavno održano u Hohner konzervatoriju u Trossingenu učestvovalo je stotinu učenika iz cijeloga svijeta, a ovaj desetogodišnji Tuzlak osvojio je prvo mjesto u kategoriji do 12 godina.

Hohner konzervatorij je jedna od najvećih muzičkih škola za harmoniku u svijetu, riječ je o visokoj muzičkoj školi, a ove godine organizovali su takmičenje na kojem su učestvovali učenici i studenti iz cijeloga svijeta, izjavio je za Fenu Adisov profesor s kojim je postigao ovaj uspjeh Emir Vildić.

Mladi Tuzlak, bio je jedini predstavnik Bosne i Hercegovine, a svirao je kompoziciju Victora Vlasova „Moj omiljeni crtani film“ i kompoziciju Evgenija Derbenka „Mini Waltz.“

Profesor Vildić smatra da je ovo jedan od najvećih uspjeha učenika u ovoj školi, kada je u pitanju odsjek harmonike.

Ističe da se Adis pripremao od januara za ovo prestižno takmičenje, naglasivši da pobjeda na ovom takmičenju predstavlja veliki uspjeh i podstrek za daljnji rad.

-Specifično je da je Adis do ovog momenta imao svega tri javna nastupa, stoga je ovaj uspjeh veliki, kako za njega, tako za mene kao njegovog nastavnika, ali i za školu – dodaje Vildić.

Naglasio je da je Svjetska konfederacija za harmoniku učenika Adisa Imširovića pozvala na Svjetski kup harmonike, koji će u oktobru biti održan u Parizu, što je još jedan uspjeh, jer bi bio prvi učenik u historiji ove škole, a vjerovatno i države koji bi učestvovao.

Dodao je da su se mnogi svjetski stručnjaci počeli zanimati za rad nastavnika ove škole s mladim uzrastom i načinom rada muzičke škole u Tuzli, zbog zapaženih rezultata i uspjeha, koje nižu u svijetu.

Related posts