Alergijske bolesti u porastu i u BiH, pogotovo astma

Simpozij treći alergološki dani, na kojem će biti prezentirani rezultati najnovijih istraživanja te iskustva i prakse, kao i različiti pristupi i terapijske procedure u oblasti alergologije, održava se danas u Tuzli u organizaciji Klinike za plućne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.

Načelnik Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla Suad Dedić istaknuo je da je ovaj simpozij jedini u regionu i okuplja stručnjake iz svih oblasti medicine koji se bave alergijskim bolestima, poput pulmologa, internista, pedijatara, itd.

Događaj je upriličen, između ostalog, i povodom Svjetskog dana astme te će se najviše obrađivati astma koja ima, dodaje Dedić, jako visoku incidencu, prevalencu u svijetu te veliki je globalni problem.

Prema podacima Evropske akademije za alergije i kliničku imunologiju, alergijske bolesti su u porastu i smatra se da će do 2025. godine četiri milijarde ljudi bolovati od nekog vida alergijske bolesti.

Dedić naglašava da su alergijske bolesti u porastu i u BiH, naročito astma, alergijski rinitis, te alimentarne alergije, naročito kod djece.

Nije zanemariv ni broj alergija u dermatologiji, naročito atopijskog dermatitisa.

Na ovogodišnjem simpoziju učestvovali su i ljekari sa slovenske klinike Golnik iz Ljubljane, a osim prezentiranja dosadašnjih rezultata i novina u proteklog godini, akcent će biti na dijagnostici i terapiji alergijskih oboljenja.

Related posts