Denis Zvizdić poručio Miloradu Dodiku: Prestani budan sanjati

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručio je predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku da “prestane budan sanjati” povodom izjave da bi Republika Srpska i Srbija u ovom vijeku trebale završiti ujedinjene u jednu državnu zajednicu.

U saopćenju za javnost Zvizdić je kazao da Dodikova posljednja izjava predstavlja nastavak političkog fanatizma i utopijskog ponavljanja hegemonističke mantre njegovih mentora o budućem stvaranju “velike Srbije”.

“Time Dodik, kao bosanski Srbin, u već prepoznatljivom autodestruktivnom maniru, bezuspješno pokušava da ospori državni identitet i suverenitet Bosne i Hercegovine, njenu prepoznatljivu višestoljetnu multikulturalnost, historijsku posebnost i međunarodnopravni status. Svi, osim Dodika i nekolicine zagriženih velikonacionalista, znaju da RS, kao bosanskohercegovački entitet, nikada neće biti spojena sa Srbijom u “jednu državnu zajednicu”, i da će Drina, kao lijepa rijeka, ali nažalost, i najveća masovna grobnica nevino ubijanih Bošnjaka, zauvijek ostati granica izmedju suverene i cjelovite Bosne i Hercegovine i Srbije”, poručio je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je pozvao Dodika, ali i sve druge koji maštaju o promjenama granica i novim podjelama da prestanu budni sanjati te da shvate i prihvate realnost da je arhitektura Zapadnog Balkana završena, kako bi se svi zajedno mogli posvetiti stvarnim potrebama gradjana BiH: EU integracijama, unutrašnjoj koheziji, miru i stabilnosti, ekonomskom razvoju i novom zapošljavanju, jačanju regionalne saradnje.

“Postoji samo jedan način da na Zapadnom Balkanu budemo povezani da “bez granica” putujemo iz BiH u Srbiju, Crnu Goru, Makediniju, Albaniju itd., a to je punopravno članstvo u EU. Sve druge ideje o promjeni i brisanju granica će, kao i do sada, ostati “mrtvo slovo na papiru raznih načertanija”, osim što, radi neodgovornih pojedinaca i sticanja sitnih predizbornih poena, mogu dovesti do velikih problema”, smatra Denis Zvizdić.

On je poslao poruku da svi trebaju ostati posvećeni euroatlantskim integracijama i regionalnoj saradnji kao najvažnijim vanjskopolitičkim ciljevima BiH.

“Gajimo komšijske odnose umjesto jednostranih velikodržavnih pretenzija. To je univerzalna poruka i jedini put ka ostvarenju trajnog mira i prosperiteta.”

Zvizdić je pozvao dužnosnike na najvišim pozicijama u Republici Srbiji da nedvosmisleno osude Dodikove grube nasrtaje na teritorijalni integritet i suverenitet BiH, pri čemu i Srbiju, na krajnje provokativan način stavlja u funkciju svoje konfliktne predizborne kampanje.

“Stoga bi adekvatna reakcija Srbije, uskladjena sa savremenim standardima medjunarodnog pravnog poretka, bila jedini konkretan dokaz međusobnog poštivanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ali i jasan pokazatelj stepena iskrenosti u daljoj izgradnji dobrosusjedskih odnosa povjerenja i pomirenja”, mišljenja je Zvizdić.

Related posts