Delegacija Unsko-sanskog kantona boravila u radnoj posjeti u Kantonu Graubünden u Švicarskoj

Na poziv premijera dr. Maria Cavigellia, delegacija Unsko-sanskog kantona je 5. i 6. jula 2018. godine bila u radnoj posjeti švicarskom Kantonu Graubünden.

Delegaciju Unsko-sanskog kantona predstavljali su ministar Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša mr.Jasmin Burnić, ministar Ministarstva privrede Samir Sedić, ministar Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Muhamed Ramić, te poslanik u Skupštini Unsko-sanskog kantona Admir Mušanović. Delegaciji Unsko-sanskog kantona pridružila se Barbara Dätwyler Scheuer, direktorica za saradnju u Ambasadi Švicarske u Sarajevu sa saradnicom, te ambasador Bosne i Hrcegovine u Švicarskoj, njegova ekselencija Anđelko Grahovac.

Cilj posjete vlastima Kantona Graubünden koju je inicirala ambasadorica Švicarske u Bosni i Hercegovini, njezina ekselencija Andree Rauber Saxer, bila je poticanje saradnje Unsko-sanskog kantona i Kantona Graubünden u Švicarskoj, a uzimajući u obzir činjenicu da države kojima pripadaju naša dva kantona imaju slična uređenja u smislu kantonalne teritorijalne organizacije, da oba kantona raspolažu iznimnim prirodnim i kulturnim ljepotama, da veliki broj građana sa našeg Kantona živi i radi u Kantonu Graubünden, te da je u okviru Švicarske pomoći Bosni i Hercegovni veliki dio završio upravo na Unsko-sanskom kantonu.

U toku prvog dana posjete delegacija Unsko-sanskog kantona prezentirala je ukratko naš Kanton, istakla potencijale sa kojima raspolaže, kao i izazove sa kojima se suočava. Shodno navedenom, razgovaralo se o mogućnostima zajedničkog djelovanja u razvijanju prijateljskih i partnerskih odnosa između institucija Unsko-sanskog kantona i vlasti Kantona Graubünden, koja bi bila osnova za uspostavljanje buduće formalne saradnje u oblasti zaštite okoliša, planskog korištenja prostora i turizma sa ciljem poboljšanja kvalitete življenja građana naših kantona. U okviru posjete, drugi dan napravljen je obilazak postrojenja za spaljivanje otpada, jednoj od preko trideset spalionica koliko ih ima u Švicarskoj.

Related posts