Dedić razgovarao s Egrlićem i Kapom: Ulagati u domaću proizvodnju

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u svom kabinetu održao radni sastanak s Ahmetom Egrlićem, predsjednikom Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i Admirom Kapom, predsjednikom Udruženja „Kupujmo i koristimo domaće“ na kojem je razgovarano o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH u 2021. godini kao i značaju kupovine domaćih proizvoda.

Egrlić je iznio podatke o uvozu i izvozu za agroindustrijski sektor za 11 mjeseci 2021. godine, te naglasio značaj ulaganja u domaću proizvodnju i otvaranje novih izvoznih tržišta.

Kapo iz Udruženja „Kupujmo i koristimo domaće“ prezentirao je aktivnosti koje je ovo udruženje poduzelo na promociji i kupovini domaćih proizvoda te ukazao na potrebu kontinuiranog djelovanja kako bi se percepcija potrošača izmijenila i kako bi naši proizvodi dobili veći udio na domaćem tržištu.

– Veća podrška primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i povećanju prerađivačkih kapaciteta doprinijet će efikasnijoj proizvodnji čime će se smanjiti ovisnost o uvozu iz drugih zemalja i povećati konkurentnost naših proizvoda. Kupovinom domaćih proizvoda proizvedenih po najvišim standardima pomažemo ukupnom ekonomskom razvoju – kazao je Dedić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Related posts