Ministar Dedić u posjeti Ilijašu: Sredstva za poljoprivredu ćemo povećati

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sa saradnicima prvu radnu sedmicu ove godine iskoristio je za posjetu Općini Ilijaš gdje je razgovarao s načelnikom Općine Ilijaš, Akifom Fazlićem, i njegovim pomoćnicima o stanju u oblastima poljoprivrede i vodoprivrede.

Poljoprivrednici iz Ilijaša su prošle godine od Federalnog ministarstva ostvarili poticajna sredstva u iznosu od 1,3 miliona KM od ukupno 5,2 miliona KM koliko je odobreno poljoprivrednicima sa područja Kantona Sarajevo.

“Sve obaveze prema poljoprivrednicima ovih dana bit će izmirene i mi smo u fazi pripreme budžeta za narednu godinu. Sredstva za poljoprivredu sa nivoa Federacije BiH ćemo povećati, jer su poskupljenja repromaterijala uticala na proizvodnu cijenu poljoprivrednih proizvoda“, kazao je ministar Dedić.

“Poljoprivredna proizvodnja i proizvodnja hrane je nešto što svakako ima potencijal i u tom smislu spremni smo podržati različite investicije u ovoj oblasti koje omogućavaju stvaranje novih vrijednosti i zapošljavanje stanovnika naše općine“, kazao je nakon sastanka načelnik Fazlić koji se zahvalio ministru Dediću na posjeti općini Ilijaš.

Ministar Dedić je zajedno s načelnikom Fazlićem održao sastanak i sa poljoprivrednicima, koji su tokom sastanka kazali kako redovnost poticaja daleko najbolje organizirana u ovom mandatu, te da bi izdvajanja za poljoprivredu u godini koja slijedi trebalo povećati s ciljem očuvanja dostignute proizvodnje i daljeg razvoja poljoprivrede.

“Raduje nas izjava ministra Dedića o planiranom povećanju sredstava za poljoprivredu u ovoj godini. Poljoprivreda i proizvodnja hrane imaju svoj značaj za sve naše građane“, rekao je poljoprivrednik Denis Dilberović.

Sastanku u Ilijašu prisustvovao je i direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić koji je prezentirao planirane projekte u ovoj godini, a koji se odnose na nadležnosti ove agencije. Također, razgovarano je i o zaštiti izvorišta voda.

Posjete farmama IMEA i Salčin AE

Po okončanju posjete Općini Ilijaš, ministar Dedić posjetio je Farmu za proizvodnju mlijeka, uzgoj i držanje muznih krava IMEA iz Misoče i Farmu Salčin AE na području općine Vogošća.

Vlasnik farme IMEA Admir Kahriman ističe da je zadovoljan poslovnim rezultatima ostvarenim u prethodnoj godini.

“Ovo je posao koji zahtijeva svakodnevan rad i ulaganja sa ciljem postizanja veće konkurentnosti i kvalitete poljoprivrednih proizvoda. Upravo smo na IMEA farmi zahvaljujući sredstvima Federalnog ministarstva poljoprivrede uložili u proširenje proizvodnih kapaciteta, nabavku mehanizacije i povećanje broja grla, te ostvarili znatno bolje rezultate“, kazao je Kahriman.

Na farmi Salčin AE, vlasnika Ahmeta Salčina, ministar Dedić se uvjerio da bosanskohercegovački poljoprivrednici nimalo ne zaostaju za modernim načinima poslovanja poljoprivrednih gazdinstava. Federalno ministarstvo poljoprivrede je kroz strukturne mjere, tj. sufinansiranje nabavke visokokvalitetne rasplodne stoke, opreme, mašina i priključnih uređaja za poljoprivrednu proizvodnju podržalo razvoj ove farme.

Poljoprivrednici su upoznati i s mogućnostima koje Federalno ministarstvo poljoprivrede nudi poljoprivrednicima posredstvom svojih projektnih jedinica kroz ulaganja u infrastrukturu u ruralnim područjima, navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, ulaganja u start pakete farmera, nabavku hladnjača, sušara, protivgradne zaštite i druge opreme.

Related posts