Da li Amerikanci slijepom podrškom Izraelu islamski svijet prepuštaju ruskom i kineskom utjecaju

Vanjskopolitički analitičar Jahja Muhasilović govorio je za Klix.ba o motivima napada Hamasa, mogućim ciljevima najavljene kopnene ofanzive izraelske vojske, motivima Irana da podržavaju Palestince, američkoj podršci izraelskoj vladi i trenutnoj poziciji Rusije.

Naš sagovornik smatra da postoji nekoliko razloga zašto je Hamas napao Izrael 7. oktobra.

“Prvi je regionalna dimenzija, u smislu da je ovo Iranu odgovaralo. Već dugo vremena postoji jedno jako proriansko krilo unutar Hamasa. S obzirom na to da ljevičarske organizacije kao Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) više nisu aktivne na tom području Iranu je ostalo samo da podržava Hamas. Hamas dobro posluži Iranu zbog unutrašnje politike, jer su od Islamske revolucije stavili Palestinsko pitanje kao jedno od najvažnijih vanjskopolitički prioriteta”, kazao je Muhasilović.

Iranu nije odgovaralo zato što je došlo do pomirenja arapskih zemalja sa Izraelom kroz Abrahamske sporazume.

“Ti sporazumi bi zatvorili geopolitički prostor Iranu, zaustavilo bi njihovo djelovanje. Iranu je ovo poslužilo da prekinu te procese. U tom paketu je bila i Turska. Iran živi od sukoba u regiji, tako što drži aktivnim svoje proxyje širom regije i to mu daje projekcijsku moć na regiju”, rekao je Muhasilović.

Drugi razlog je da Hamas ovakve akcije provodi “sezonski”, a ovo je bila samo jedna akcija u nizu.

“Bitna je razlika da je ovaj put Iran bio aktivno uključen, logistički, strateški, taktički i tehnološki. To je bitna razlika u odnosu na ranije sukobe”, kazao je Muhasilović.

Postoje indicije, smatra naš sagovornik, da je Izrael svjesno stvorio sigurnosni vakum.

“Ignorisao je upozorenja regionalnih država. Egipat je desetak dana prije napada uputio pismo Izraelskoj obavještajnoj službi informišući ih da Hamas nešto ozbiljno planira. Izrael je iz nekog razloga odlučio to da ignoriše. Mislim da je Izraelu odgovaralo ovo zbog određenih političkih dinamika unutar zemlje. Prva da je na vlasti radikalna jevrejska koalicija, okružena Likudom kao desničarskom strankom. Druga dva koaliciona partnera su mnogo radikalnija od Benjamina Netanyahua”, rekao je Muhasilović.

Smatra da ta radikalna politička struja u Izraelu opstaje na talasu terora koji Hamas provodi, pravdajući time svoje politike.

Iranski motivi za podršku Palestini

Muhasilović u nastavku objašnjava zašto je Iran toliko fokusiran na Izrael i zašto poziva na njegovo uništenje.

“Iranci su svjesni jedne stvari, odnosno Perzijanci koji su etnička većina, da su na neki način stranci na Bliskom istoku zbog etničke komponente, jer tu većinom žive Arapi. Iranci i Turci su manjina na Bliskom istoku. Ako oni žele biti utjecajni u arapskom svijetu, oni moraju voditi arapski narativ. Oni su naslijedili palestinsko pitanje od mnogih država koje su kroz njega pokušavale mobilizirati regiju protiv Izraela. Dugo nije bilo sponzora Palestinsko pitanja u arapskom svijetu iako većina naroda podržava Palestince. Oni su to vidjeli kao odličnu ulaznu kartu za utjecaj u arapskom svijetu, s obzirom da su oni Perzijanci i da su im vrata bila zatvorena”, rekao je Muhasilović.

Tvrdi da samim tim što se oni zalažu za interese jedne arapske zemlje njihovim protivnicima je teško da im fakturišu perzijski imperijalizam.

Stvarni cilj izraelske kopnene ofanzive?

“Plan Izraela je da anektira Pojas Gaze jer oni ignorišu dogovore koji su uslijedili nakon 1967. godine kada se većina međunarodne zajednice, predvođene SAD-om, zalagala za rješenje o dvije države. Izrael je dug niz godina to ignorisao na način da je na Zapadnu obalu naseljavao ilegalne naseljenike koji trenutno čine između 20 i 25 posto stanovništva”, rekao je Muhasilović.

Naglašava da izraelska vlada pokušava cijeli teritorij nekadašnje Palestine da anektira.

“Da bi to uradili prvo je potrebno da neutraliziraju sve vojne formacije. Jedina aktivna palestinska vojna organizacija je Hamas koja je na neki način sigurnosni problem za Izrael. Prije anektiranja Gaza moraju neutralizirati Hamas. Preseljenje stanovnika na jug će im olakšati zauzimanje teritorije. Kada unište sve te vojne formacije njima će zadatak biti dosta lagan. To vidimo na primjeru Zapadne obale. Tamo je postojao PLO 70-tih i 80-tih godina koji je bio nešto slično Hamasu. Završetkom Hladnog rata PLO je izgubio svoju funkciju, jer više nije imao Sovjetski savez za sponzora. Oni su nakon toga bacili oružje i počeli su politički djelovati. Međutim, to je Izraelu olakšalo ilegalna doseljavanja. Mislim da nešto slično pokušavaju i sa Gazom”, rekao je Muhasilović.

Pozicija SAD-a u islamskom svijetu

Na pitanje gube li Amerikanci trenutnom politikom prema izraelsko-palestinskom pitanju podršku islamskog svijeta Muhasilović je kazao da oni suštinski nisu promijenili pristup prema Izraelu posljednjih dana.

“Stav koji su Amerikanci imali, a koji su Arapi nazivali licemjernim, da su se službeno zalagali za rješenje koje podrazumijeva postojanje dvije države, a istovremeno ignorisali činjenicu da Izrael krši međunarodno pravo, nije nešto novo. Ipak, postoji razlika, SAD više nisu ekonomski i geopolitički hegemon u svijetu. Vidimo da im se to sada odbija od glavu jer su se s druge strane pojavili sponzori palestinskog pitanja. Sada se takmiče razne zemlje ko će više podržati Palestinu. Trenutno vidimo Ruse i Kineze, Iranci su tu dugi niz godina, do određenih arapskih režima. To je dovelo do toga da opada i onako srozan ugled SAD-a na Bliskom istoku”, kazao je Muhasilović.

Dodaje da je najbolji indikator kako stoje SAD na Bliskom istoku ponašanje Saudijske Arabije.

“Saudijska Arabija je bila najsubmisivniji režim na Bliskom istoku prema SAD-u. Mi već vidimo da princ Salman totalno ignoriše stavove SAD-a. Čak jedan mali Jordan koji je totalno bio ovisan o američkom sigurnosnom kišobranu vidimo da je otkazao sastanak s Bidenom. Od američkog utjecaja na Bliskom istoku ostao je jedino Izrael”, smatra Muhasilović.

Relaksacija ruske pozicije

Naglašava da su događaji u Palestini i Izraelu vratili Rusiju na geopolitičku kartu jer je ona bila izolovana zadnje dvije godine od početka agresije na Ukrajinu. Smatra da podrška islamskog svijeta u konačnici može biti prevaga u borbi svjetskih geopolitičkih blokova za dominaciju, Zapada s jedne, te Rusije i Kine s druge strane.

“Pošto se pažnja svijeta okrenula prema Bliskom istoku Rusi su uskočili u taj prostor podržavajući Palestinsko pitanje opet suprotnoj strani od Amerikanaca. Postali su ponovo relevantan faktor na geopolitičkoj sceni i slomili su okove izolacije koje su imali. Ovo je njima dodatno pojačalo popularnost u islamskom svijetu. Ono što naša javnost ne zna jeste da je Rusija jako popularna u islamskom svijetu, mnogo više nego SAD. Kada je počeo rat u Ukrajini ja sam se iznenadio do koje mjere islamski svijet podržava Ruse u tom ratu, što mi je bilo šokantno. Ona se dodatno učvrstila kao sponzor trećeg svijeta, odnosno globalnog juga”, kazao je Muhasilović.

Naglašava da su Rusiji dešavanja u Izraelu odlično poslužila da smanji pritisak na sebe uzrokovan agresijom koju je pokrenula početkom 2022. godine.

Izvor: Klix.ba

Related posts