Čović: Zaustaviti iseljavanje stanovništva iz BiH

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović prisustvovao je kao visoki pokrovitelj, konferenciji “Hrvati u BiH – demografska stvarnost” koja je održana u Mostaru u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za nauku i umjetnost u Bosni i Hercegovini (HANUBiH), Odjela za nauku i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH).

Čović je u svom uvodnom obraćanju kazao kako “promišljati demografsku poziciju Hrvata u BiH nije ni strateški ni politički mudro bez promišljanja pozicije svih naroda u Bosni i Hercegovini”, istakavši kako su demografski trendovi isti i kod druga dva naroda, te se zato zajednički moraju promišljati politika obrazovanja i privrede, kako bi se zaustavilo iseljavanje stanovništva.

Čović je izrazio zabrinutost zbog toga što se potpuno promijenila struktura stanovništva na najvećem dijelu BiH kada se pogleda razdoblje od 1996. do 2013. godine. On je istakao da BiH sada nema ni 3 miliona stanovnika.

Na kraju skupa predložena je zajednička akcija akademskih i političkih aktera.

Namjera organizatora bila je da se kroz ovaj skup cjelovito i naučno sagledaju uzroci, činjenice i posljedice negativnih demografskih trendova hrvatskog naroda, kako u Bosni i Hercegovini, tako i zemljama regije, te ponude moguća rješenja za prevladavanje i poboljšanje nacionalne populacijske situacije u BiH.

Related posts