Amarildo Mulić: Turizam mora preživjeti migrante

Nacionalni park Una i njegov direktor Amarildo Mulić ove godine su pred izazovom da održe rast broja posjeta u ovom zaštićenom području, ali i u samom gradu Bihaću. U intervjuu za Oslobođenje Mulić kaže da Bihać neće moći biti istovremeno i turistički i migrantski grad.

Bili ste dobro krenuli, u vašoj organizaciji ovog ljeta očekujemo Rotary voz, pa Unsku regatu, a nedavno ste preuzeli i Unske smaragde, možete li stizati s poslom?

– Od 2011. godine od maja radimo na ovim zaštićenim područjima. Nacionalni park Una je u sedam godina našeg rada postao brend ovog kantona i veoma važna turistička destinacija u Bosni i Hercegovini. Naš je cilj da se sa Štrbačkim bukom pozicioniramo u pet top-destinacija u BiH. Za sada napredujemo dobro. Promocija je bitna, te atraktivnost i prepoznatljivost same destinacije i mi neprekidno radimo na tome.

Unaland

Nismo u mogućnosti da ovo područje iskoristimo kroz industrijalizaciju turizma, ali jesmo za odgovoran i održiv razvoj sa ekološkim aspektom. Turizam neće ugroziti prvobitni interes zbog kojeg je osnovan Nacionalni park, a to su zaštita i očuvanje prirodnih vrijednosti. Bili smo prisutni na svim najbitnijim sajmovima u BiH i regionu. Zahvaljujući dobrim partnerskim odnosima sa Privrednom komorom USK-a, svugdje smo predstavljeni, a dosta dobro smo prikazani i na internetu. Ipak, moramo osigurati veće kapacitete sa direktnim faktorima u turizmu. Zajednički, kroz turistički klaster Una koji okuplja sve veći broj uslužnih djelatnosti, uspjećemo da se nametnemo kao značajna turistička destinacija, kao kontinentalna rivijera ili mi to zovemo Unaland. Milano, Berlin, London će čuti za nas.

Imate i svoje ambasadore NP-a Una, izabrali ste predivne osobe, glumca Enisa Bešlagića, a nedavno i kćerkicu Amre i Edina Džeke, koja se i zove Una, upravo po rijeci?

– Putem poznatih ličnosti koje su spremne da nam dođu i da se vraćaju, da nam pomognu, a da nas to ne košta, mi smo i ustanovili tu ulogu ambasadora. Oni su zaista predivne osobe, susretljive, plemenite i kao takvima pristaje da budu promotori i ambasadori prirodnih ljepota BiH kao što je rijeka Una. Prije četiri godine smo inaugurirali Bešlagića, on nas promovira kroz tu svoju formalno-neformalnu ulogu ambasadora. Prije desetak dana smo ugostili Amru Džeko i malu Unu.

Tu smo ideju dobili čim se dijete rodilo i čim smo čuli kako su joj dali ime. Mi ne namjeravamo da sada pravimo hiperprodukciju ambasadora, jer zaista želimo da se zadržimo isključivo na značajnim osobama koje nose svoju domovinu u srcu i kojima pristaje da budu promotori prirodnih vrijednosti.

Nedavno je gradonačelnik Šuhret Fazlić govoreći o imigrantskoj krizi u Bihaću, apelovao na više nivoe vlasti da imaju u vidu da je Bihać ipak turistički grad. Hoće li ova aktualna situacija štetiti poslu?
– Nažalost, moram reći da bi do toga moglo doći. Prije svega, dozvolite da izrazim iskreno i duboko suosjećanje s tim ljudima, prognanicima, političkim i ekonomskim migrantima što god da su. Nije lako bježati od kuće, mi u BiH znamo jer smo kroz to prošli. Naše pomoć i podrška su neophodne, moramo biti milostivi prema njima pogotovo i u ovom svetom mjesecu ramazanu.

Ali ova migrantska kriza već počinje utjecati na ekonomske tokove kada je u pitanju turizam, koji je vrlo senzibilna grana privrede. To je poznato, turizam se vezuje za sezonu, zavisimo od vremena pa nadalje. Ali pogotovo zavisimo od društvenih tokova i poremećaja. Sigurnost ljudi, posjetilaca, iznad svega je i kod odabira lokacije za odmor takve stvari su presudne.

Aerodrom

Trenutna brojka imigranata u Bihaću možda i nije veliki problem, ali je poznata i naša loša ekonomska situacija Grada i Kantona te bez značajnije podrške i uz veći priliv imigranata nećemo biti u mogućnosti tim ljudima ostvariti humane uslove. Ali to nije problem Nacionalnog parka, to je problem svih nas. Ako se ovako nastavi, značajno će to negativno uticati na turizam.

A šta je sa turistima arapskog porijekla?

– Turisti iz arapskih zemalja koji su u značajnom broju već naučili da dolaze u NP Una sa porodicama, počinju nam otkazivati rezervacije. Izgleda da ne žele doći u situaciju da budu zamijenjeni sa migrantima, uopšte ne žele da se miješaju s njima. Informacije su još nezvanične, ali to nije dobro jer smo od arapskih turista imali mnogo ostvarenih posjeta. Nadamo se da ćemo prebroditi ovaj period.

Kakve su Vaše projekcije, koje cifre imate za ovaj dio godine u odnosu na prošlu?

– Imamo blagi porast u odnosu na prošlu godinu, ali nam je to prerano tvrditi jer sezona je tek pred nama. Ali rekao sam, sezona će ovisiti o svim navedenim faktorima na koje mi ne možemo utjecati. Međutim, ja moram apelovati na vlasti da rade svoj posao i da asfaltiraju put za Štrbački buk. Taj projekt je oko 4 miliona, ali, vjerujte, da bi se brzo isplatio, nakon čega bi bio okosnica da se i aerodrom u Bihaću brže i lakše sagradi. Došlo bi do povećanja investicija u uslužnom sektoru, do novih zapošljavanja i porasta privrede.

oslobodjenje.ba

Related posts