Čelni ljudi Bihaća, Cazina, Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca Bužima i Ključa nezadovoljni odnosom Vlade USK-a i premijera Huseina Rošića

Gradonačelnici Bihaća i Cazina, Šuhret Fazlić i Nermin Ogrešević, te načelnici općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Bužim, Zlatko Hujić, Nedžad Zukanović, Armin Halitović i Zikrija Duraković na današnjem Kolegiju gradonačelnika/načelnika održanom u Bihaću izrazili su nezadovoljstvo potezima i odnosnom Vlade USK-a i premijera Huseina Rošića spram lokalnih zajednica.

Nakon održanog sastanka Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, u ime danas prisutnih gradonačelnika/načelnika, istakao je nezadovoljstvo odnosom Vlade USK-a i premijera Huseina Rošića. On je kazao da je u posljednje vrijeme vidljivo da se potezi kantonalnih vlasti usmjeravaju protiv lokalnih zajednica i građana u kojima žive.

„Vidljivo je da se Vlada USK-a i premijer Rošić ponašaju kao predizborni štab stranke kojoj pripadaju, SDA stranke. Stoga smo se dogovorili da održavamo češće ove sastanke kako bi zaštitili lokalne zajednice na čijem čelu smo izabrani od građana „- kazao je gradonačelnik Fazlić.

On je naglasio da Vlada USK-a povlači poteze koji negiraju ustavno-pravni položaj gradova i općina, zaobilaze gradonačelnike i načelnike, te provode aktivnosti mimo lokalnih zajednica.

„Mi nećemo dozvoliti da se krše ustavna prava lokalnih zajednica i bojimo se da će to svakim danom biti sve gore. Vlada USK-a treba da donosi odluke koje trebaju da olakšaju život u lokalnim zajednicama, no dešava se suprotno, donose se zakoni koji otežavaju rad lokalnih zajednica. Kantonalna vlada treba da se bavi zdravstvom,obrazovanjem i ostalim kantonalnim nadležnostima, no oni se bave pitanjima koja su u nadležnosti lokalnih zajednica, pri tom zaobilazeći gradonačelnike i načelnike.Nažalost vidljivo je da je počela predizborna kampanja i stoga očekujemo od Vlade i Skupštine USK-a da donose zakone i akte koje će olakšati rad lokalnih zajednica i život građana, a ne da sakupljaju političke poene“- kazao je gradonačelnik Fazlić u ime danas prisutnih gradonačelnika/načelnika.

Related posts