Cazinjanka jedina automehaničarka u historiji belgijskog grada Eupen

Automobil vjerojatno ne popravljate kod automehaničarke. Teško da ćete i naći ženu koja se bavi tim zanimanjem. No u budućnosti bi se to moglo promijeniti, sve je više djevojaka koje traže takozvana muška zanimanja. Jedna od njih je i Anela-Dženana Merdanović.

Ova učenica srednje škole RSI Eupen u Belgiji porijeklom je iz Cazina i nedavno je osvojila nagradu za prvo mjesto završnih radova na državnom nivou.

Djevojka, koja je već posebna po tome što ima dva imena zahvaljujući roditeljima koji se nisu mogli odlučiti pa su joj dali dva, ima i posebnu ljubav, rijetku među nježnijim spolom. Naime, Anela-Dženana se u srednjoj školi odlučila za Elektromehaniku, smjer Elektronika i tako postala jedina djevojka te regije u ovom zanatu.

Po završetku škole za maturski rad uzela je temu izrade kuće sa glasovnim naredbama. Glasovne naredbe se svode na izdavanje komandi pri regulisanju kućnih komponenti: paljenje svjetla, grijanja, te regulisanje toplote, zatim paljenje muzike itd.

Nakon položenih predmeta saznala je da je upravo njen rad osvojio prvo mjesto u cijeloj Belgiji. Nagradu, kao i čestitku, lično će joj uručiti bivša belgijska kraljica Paola Ruffo di Calabria.

Anela-Dženana trenutno pohađa praksu za dalje školovanje u automehaničarskoj radionici koja je otvorenog tipa za sve vrste automobila, ali ipak specijalizovana za američka auta i BMW.

Za Cazin.NET otkriva da je zadovoljna i da uživa u svom opredjeljenju, to je jednostavno nešto što ju ispunjava.

Related posts