Bihać: Nesavjesni građani ostavili animalni otpad pored kontejnera u naselju Ozimice 1

Kako se voli i čuva okoliš i vlastiti grad može se vidjeti po čistoći gradskih ulica i parkova. Uz zaposlene u gradskim komunalnim poduzećima nužno je da i svi građani daju svoj doprinos u tome. Da se baš ne možemo pohvaliti visokom sviješću i građanskom odgovornosti pokazuje i primjer sa bihaćkih ulica, gdje je, pored ostalog otpada, jutros osvanuo i ovaj animalnog porijekla.

Javno poduzeće Komrad prema ustaljenom redu svakodnevno odvozi otpad sa cijelog područja Bihaća. I pored dovoljnog broja kanti i kontejnera u naselju Ozimice 1, na trotoaru pored kontejnera osvanuo je jučer ujutro otpad nastao nakon čišćenja peradi. Nakon dojave na teren je izišao i komunalni inspektor Damir Midžić koji ističe kako je počionice jako teško pronaći, jer otpad dovoze kasno noću.

Osim u užoj gradskoj zoni, vrlo često se animalni otpad može vidjeti i uz sporedne ceste u neposrednoj blizini parcela na kojima se uzgaja voće i povrće. Životinje otpad razvlače, što može postati i potencijalni zdravstveni problem. Počionice je u ovom slučaju još teže otkriti.

Inače, odlukom o komunalnom redu za ovakve radnje predviđene kazne kreću se od 300 do 1500 maraka, ali dosad nije niko kažnjen.

Da je nepropisno odlaganje otpada samo dio gradskih problema potvrđuju i u Zavodu za prostorno uređenje. Građani, kažu, ne čuvaju ni zelene površine, a pješačke zone postaju mjesta za parking. Iz zavoda najavljuju konkretne korake u tom pravcu upravo u naselju Ozimice 1.

Niz je komunalnih problema koji direktno proističu iz nepoštivanja komunalnog reda. Sve dok se ne počnu naplaćivati kazne očito je da će se ovakvi slučajevi ponavljati.

Related posts