Cazinjani obnovili spomenik žrtvama ustaškog terora

Članovi Udruženja “Josip Broz Tito” iz Cazina obnovili su u mjestu Selište, nadomak tog grada, spomenik posvećen žrtvama ustaških zločina iz 1941. godine, izgrađen osamdesetih godina prošlog vijeka.

Prema riječima Smaila Kličića, predsjednika tog udruženja, ovo je samo nastavak njihovih aktivnosti koje su vezane za obnovu i restauraciju svih spomen-obilježja koja sjećaju na žrtve fašizma i antifašističku borbu u ovom kraju.

“To je naša civilizacijska dužnost i moram reći kako smo u našim aktivnostima imali značajnu podršku velikog broja građana i nekolicine lokalnih privrednika”, kazao je Kličić.

Dodaje kako su prije nekoliko mjeseci zatekli devastiran spomenik i da su potom odlučili da ga obnove.

Inače, ovo spomen-obilježje sjeća na strašni zločin koji su ustaše krajem 1941. godine počinile nad 56 mještana srpske nacionalnosti, među kojima je bio veliki broj žena i djece.

Članovi pomenutog udruženja su prošle godine obnovili i spomenik u selu Mihaljevac, koji sjeća na stradanje oko 800 Srba s područja Cazina i Velika Kladuše koje su zvjerski likvidirali ustaški zločinci. Također, prije toga renoviran je partizanski spomenik u naselju Stijena, a članovi Udruženja planiraju da to isto urade i sa spomen-obilježjem u selu Mutnik.

Prema Kličićevim riječima, devastiranje i rušenje pojedinih spomenika bila je velika greška koju treba ispraviti.

“Naše udruženje ima veliki broj članova, njeguje uspomenu na Tita i vrijednosti antifašističke borbe. Fašizam je zvijer sa stotinu lica, moramo se sjećati svih njegovih žrtava kako nam se on ne bi ponovio i ovo je naš doprinos tome”, rekao je Kličić.

nezavise.com

Related posts