Kad CIK posprema kuću: Poslali urgenciju općinskim komisijama da revidiraju biračke spiskove

Centralna izborna komisija BiH (CIK) osam dana prije Općih izbora poslala je hitan zahtjev općinskim izbornim komisijama i šefovima matičnih ureda da revidiraju biračke spiskove, kako bi spriječili zloupotrebe.

Ništa u tome ne bi ni bilo čudno osim jednog detalja. Loš tajming. Naime, izbori su zakazani za 7. oktobar, a CIK 28. septembra šalje hitan zahtjev da općinske izborne komisije u saradnji s matičnim uredima revidiraju spiskove, prekontrolišu da li se umrle osobe nalaze na biračkom spisku, koliko ima stogodišnjaka na spisku te o načinu postupanja sa spiskovima birača koji glasaju izvan BiH.

Kako to optimistični CIK misli sprovesti udjelo, očito je poznato samo njima. Iako se godinama upozorava na zloupotrebe s centralnim biračkim spiskom i iako je CIK imao vremena prethodnih mjeseci da revidira i otkloni sve sumnje sa spiska, to se nije dogodilo.

Državni parlamentarac Saša Magazinović za Klix.ba je kazao da je ovo jedan od “šokantnih” poteza CIK-a, koji građanima daju pravo na sumnju u regularnost.

“Centralna izborna komisija BiH u posljednje vrijeme ne prestaje šokirati svojim potezima. Posljednji u nizu, kada su odlučili da sedmicu dana prije izbora simuliraju rad na čišćenju biračkog spiska i sprječavanju planirane prevare u kojoj bi opet mrtvi trebali određivati vlast živima, vrhunac je ilustracije rada ove institucije. Umjesto da svaki dan svog mandata koriste za borbu protiv izbornih prevara i nepravilnosti, oni to rade u finišu kampanje kada je svakome jasno da od toga nema ništa, dok glavninu preostalog vremena troše na međusobne svađe, intrige, podmetanja. Zato i ne čudi što se odgovorne političke stranke kao nikada do sada pripremaju za kontrolu biračkog procesa i sprečavanje prevara gdje mrtvi glasaju, a živi kradu”, kazao nam je Magazinović.

Related posts