Cazin: Kesten pobijedio nepogode

Na području Unsko-sanskog kantona očekuje se povećan prinos kestenovog ploda u odnosu na proteklu godinu i procjenjuje se da bi na tržište moglo biti plasirano više od 2.000 tona ovih šumskih plodova.

Prema riječima Arifa Rošića, vlasnika Zemljoradničke zadruge “Agrodar” iz Cazina, jednog od većih otkupljivača u USK, već sada se može konstatovati kako je kesten dobro rodio i pored nepovoljnih vremenskih prilika koje su vladale tokom ove godine. “Ako je suditi po prvim plodovima, može se reći kako su oni izuzetnog kvaliteta i da ima vrlo malo crvavih. Zbog toga očekujemo dobru sezonu i značajan otkup”, istakao je Rošić.

Cijena kestena u otkupu po kilogramu se kreće od 1,30 do 1,60 maraka. Na području USK ima preko 200.000 hektara kestenovih šuma, a najrasprostranjenije su na području Cazina i Bužima, gdje je sakupljanje i prodaja ovih šumskih plodova važan izvor finansiranja za mnoge građane. U posljednjih nekoliko godina stručnjaci upozoravaju na ugroženost kestenovih šuma u USK zbog pojave i razmnožavanja ose šiškarice, čije djelovanje naposlijetku uzrokuje sušenje i propadanje ovog drveta.

“Osa šiškarica je na naše prostore stigla iz susjedne Hrvatske, gdje je pričinila veliku štetu na šumama kestena. Jedini način da se ona suzbije i iskorijeni je uvoz i puštanje u šume njenih prirodnih neprijatelja i to će biti jedan od naših zadataka iduće godine”, istakao je direktor Poljoprivrednog zavoda USK Edham Hodžić.

Kestenove šume na ovim prostorima su važne i za pčelarsku proizvodnju, budući da je kestenov med s ovih prostora izuzetno tražen na tržištu.

/nezavisne.com

Related posts