Britanski ljekari uskoro će propisivati vožnju biciklom kako bi se izborili s pretilošću

Premijer Velike Britanije Boris Johnson najavio je uvođenje novih mjera pomoću kojih će biciklizam postati sigurniji i jeftiniji za poboljšanje zdravlja te će pomoći u smanjenju rizika od širenja infekcije, piše The Guardian.

Ljekari opće prakse moći će prepisati biciklizam kao način na koji pacijenti mogu početi mršaviti. Bit će to dio nove vladine strategije za borbu protiv krize pretilosti u zemlji, a više detalja će biti saopćeno u ponedjeljak.

Vladini dužnosnici kazali su kako je ključni izazov učiniti da se ljudi osjećaju sigurnije na biciklima u prometnim gradskim područjima. To će, potvrdili su, značiti trošenje ogromnih iznosa na odvojene biciklističke staze i sigurno parkiranje bicikla.

“COVID-19 nam je svima otvorio oči na trenutne i dugoročne rizike pretilosti. Premijer je jasno istakao kako ovaj period trebamo iskoristiti kako bismo svi postali zdraviji, aktivniji i kako bismo konzumirali kvalitetniju hranu”, istakao je glasnogovornik vlade.

Johnson, koji već dugo koristi bicikl kao prevozno sredstvo, lično se zainteresovao za novu strategiju, posebno otkako je zbog koronavirusa bio prisiljen boraviti na intenzivnoj njezi u bolnici.

Nedavna istraživanja pokazala su da je vožnja biciklom do posla povezana sa 46 posto nižim rizikom od srčanih bolesti u usporedbi sa neaktivnim putovanjem. Dvije trećine (63 posto) odraslih u Velikoj Britaniji je iznad zdrave težine, njih 36 posto je prekomjerne težine, a 28 posto je pretilo. Alarmantno je da jedno od troje djece u dobi od 10 do 11 godina ima prekomjernu težinu ili je pretilo.

Izvor: Klix.ba

Related posts