Brčak Haris Salkić osmislio prototip robotske ruke koja može prenositi predmete

Ovaj student druge godine Mašinskog fakulteta u Sarajevu rekao je da se 70 posto prototipa robotske ruke sastoji od printanih dijelova koji su izrađeni 3D printerom, 20 posto je elektronika, dok je 10 posto položeno na metalne mašinske elemente.
“Tokom prezentacije mojih ranijih projekata i druženja s učenicima spoznao sam da u našim školama postoji potreba za jednim ovakvim pomagalom koje će doprinijeti poboljšanju kvaliteta praktične nastave iz oblasti mehanike, elektronike i programiranja, odnosno robotike općenito. Cilj je da im se na što bolji način prikaže način funkcionisanja tih sistema”, kaže Salkić.
On je prije četiri mjeseca počeo raditi na razvijanju 3D modela robotske ruke koji je u cijelosti završen. Kako nam je otkrio, 1. marta će se zvanično krenuti u izradu prototipa, a sve bi trebalo biti završeno do 17. aprila ove godine kada počinje 10. Sarajevo Business Forum, na kojem će ovo djelo biti predstavljeno.
Salkić navodi da bi se ova robotska ruka mogla koristiti za jednostavnije radnje, odnosno za prenošenje objekata s jedne tačke na drugu, slaganje predmeta i slično.

Njena primjena je moguća i u industriji, međutim prevashodni cilj je da bude korištena kao nastavno pomagalo u obrazovnom procesu u našoj zemlji.

“Cilj je da uz pomoću ovog nastavnog učila učenici i studenti steknu određena znanja vezano za programiranje robotske ruke te funkcionisanje mehaničkih i elektro sistema. Uz pomoć ovoga znatno će im biti lakše prilikom susretanja, odnosno rada na pravom industrijskom robotu koji je znatno skuplji”, dodaje Salkić, inače pobjednik šhow-takmičenja u poslovnim idejama “Sarajevo Business Forum Start-up Challenge”.

Naš sagovornik je još u drugom razredu Tehničke škole u Brčkom izradio projekt hidraulične ruke koja je osvojila prvo mjesto na državnom takmičenju tehničkih i strukovnih škola.

Dvije godine kasnije radio je na projektu robotske ruke koji je imao sličan elektronski pogon kao ona koju trenutno izrađuje. I ovaj projekt je ocijenjen najboljim na državnom takmičenju tehničkih i strukovnih škola.

“Sada sam baziran na razvoju posljednjeg projekta i cilj mi je da pokrenem serijsku proizvodnju robotske ruke te je plasiram na tržište”, kaže nam ovaj ambiciozni student koji u planu ima i pokretanje vlastite firme u oblasti robotike.

Uz podršku ovog mladog Brčaka prošle godine na Mašinskom fakultetu u Sarajevu osnovan je prvi robotički tim, odnosno Klub robotike koji ima za cilj realizaciju projekata poput spomenute ruke.

Related posts