Prijem u gradskoj upravi povodom Dana branilaca Bihaća

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić zajedno sa Davorom Župom, predsjedavajućim GV Bihać i Dževadom Malkočem, ministrom za boračka pitanja USK-a ugostio je danas ratne komandante i preživjele učesnike odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine.Prijem u gradskoj upravi upriličen je u sklopu obilježavanja 16. juna – Dana branilaca Bihaća, a zajedničko okupljanje bila je prilika da se evociraju uspomene na dešavanja 16. juna 1992. godine kada je zaustavljen prvi agresorski napad na grad Bihać, naneseni gubitci u živoj sili i zarobljena neprijateljska tehnika, odnosno tenk i PRAGA.

„Ovogodišnji prijem okupio je veliki broj ratnih komandanata i boraca koji su svojim dolaskom poslali poruku da i u miru složni i jedinstveni možemo sačuvati istinu o herojskoj borbi boraca 5. korpusa Armije R BiH, HVO Regije Bihać i policije tokom agresije na naš grad i državu. S druge strane današnje poruke učesnika jasno govore da mi želimo živjeti u mirnoj i slobodnoj državi BiH, državi tri naroda i ostalih, za koju smo se svi i borili i izborili “- istakao je gradonačelnik Fazlić, podijelivši prisutnima poklon Monografiju 5. korpusa Armije R BiH

Ratni komandatni Mirsad Selmanović, Senad Šarganović, Franjo Grgić, Izet Karabegović, Ekrem Šiljdedić, Sead Toromanović, te Davor Župa, predsjedavajući GV Bihać u svojim obraćanjima istakli su zahvalu svim braniocima Bihaća koji su bez razmišljanja pokazali da Bihać i okrug neće doživjeti sudbinu Prijedora, Srebrenice i ostalih gradova u BiH gdje su počinjeni stravični zločini i genocid.

Centralni događaj Dana branilaca Bihaća biti će svečana akademija koja će se održati 16. juna 2018. godine ( subota ) u 13:00 sati u Muzeju AVNOJ-a. Svečanoj akademiji prethoditi će od 9:00 sati polaganje cvijeća na mezar rahmetli Irfana Ljubijankića, ministra vanjskih poslova R BiH, katoličko groblje Žegar, šehidska obilježja u Ružici i Vinci i mjestu pogibije Saliha Dizdarića i saboraca.

Budući da se ove godine istovremeno obilježava Dan branilaca Bihaća i Dan šehida, na mezarju Humci u 10:00 sati učenjem Jasina i polaganjem cvijeća delegacije Grada Bihaća i Gradskog vijeća Bihać odati će počast poginulim braniocima Bihaća i države BiH.

Isti dan delegacija Grada Bihaća i preživjeli učesnici odbrane grada Bihaća priključiti će se obilježavanju Dana MZ Golubić i godišnjici napada na ovu bihaćku mjesnu zajednicu. U večernjim satima u subotu 16. juna od 18:30 sati na nogometnom terenu stadiona NK Jedinstvo Bihać planirana je revijalna nogometna utakmica pripadnika 5. korpusa Armije R BiH, HVO Regije Bihać i policije.

Related posts