Bratski, a ne jaranski: Brat Senada Šepića državi duguje više od 36.000 KM neplaćenog PDV-a

Otvaranje novih radnih mjesta i pokretanje ekonomskog razvoja u BiH na vrhu je liste prioriteta Nezavisnog bloka, novoosnovane političke opcije na čijem čelu je Senad Šepić, aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i budući kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

– Cilj naše ekonomske politike je rasteretiti poduzetnike i osloboditi prostor za zdrav, a ne jaranski ekonomski pristup – kazao je Šepić u jednom od posljednjih medijskih istupa.

Šepići su, sudeći prema zvaničnim podacima, zaista skloni resterećenju poduzetnika, ali ne “jaranskim ekonomskim pristupom” već “bratskim”.

Jedna je firma iz Cazina, Buba Commerc d.o.o., u proteklom periodu bila “rasterećena” od plaćanja PDV-a Upravni za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Samo po osnovu PDV-a ta firma, navodi se u Izvještaju o dužnicima po osnovu PDV-a na dan 4. septembar 2017. godine, duguje državi 36.402,76 KM.

Firma u vlasništvu brata zastupnika Senada Šepića na listi dužnika

Buba Commerc d.o.o. je firma koja je prema dostupnim podacima registrirana za proizvodnju mlijeka, ali i za usluge iznajmljivanja putničkih automobila. Prema podacima Registra poslovnih subjekata u BiH, osnivačica i direktorica firme je Senada Šepić.

Međutim, sudeći prema informacijama Faktora, iza firme koja državi duguje više od 36.000 KM stoji Suad Šepić, brat zastupnika Senada Šepića. Potvrđuje to i kontakt telefon priložen uz osnovne informacije o kompaniji, a koji je registriran i kojeg koristi upravo Suad Šepić.

Rasterećen je brat zastupnika Senada Šepića bio i kada su u pitanju obaveze prema Poreznoj upravi FBiH. Tako mu je svojevremeno Porezna uprava FBiH Kantonalni ured Bihać zaplijenila i prodala imovinu radi namirenja poreskih obaveza.

Javni poziv na prodaju zaplijenjene opreme

Ekonomski rast u BiH bi mnogo lakše bilo ostvariti u okolnostima u kojima bi privrednici poštivali svoje obaveze prema državi pa bi prvi korak ka ispunjavanju svojih deklarativnih programskih načela za Senada Šepića trebalo biti reguliranje obaveza u okviru vlastite porodice.

/faktor.ba

Related posts