Bračni par iz Njemačke doselio u BiH: Ovo je zemlja velikih mogućnosti

Oliver Rogić i Mirjam Saks, mladi bračni par iz Njemačke, odlučili su boravak u rodnoj zemlji zamijeniti životom na selu u Bosni i Hercegovini te već dvije godine žive na farmi koju su kupili u okolini sela Kruhari, nadomak Sanskoga Mosta, piše Večernji list BiH.

Upoznali se prije šest godina

Kažu kako su se upoznali i zaljubili na studiju prije šest godina, kada su oboje studirali političke nauke na Univerzitetu u Frankfurtu.

Oliver kaže kako je njegov otac porijeklom iz Banje Luke, te da je kao mladić otišao u Njemačku, gdje se oženio njegovom majkom, inače Njemicom.

Supružnici pričaju kako su dugo bili aktivisti mirovnih organizacija te da su prije nekoliko godina ostvarili suradnju s Centrom za izgradnju mira iz Sanskoga Mosta, nevladinom organizacijom koja promiče dijalog i toleranciju.

– Boravili smo na mirovnom kampu u Sanskome Mostu i grad nam se toliko svidio, kao i priroda, da smo odlučili započeti život na selu. Kupili smo kuću i zemlju i već dvije godine bavimo se poljoprivredom i uzgajamo domaće životinje, kaže Rogić. Supružnici kažu kako je život na selu idiličan te potpuno različit od onoga kojim su živjeli u Njemačkoj. – Živimo mirno i bez stresa koji je karakterističan za urbani način života. Ustajemo rano da nahranimo životinje i radimo sve seoske poslove. Sretni smo, a naši planovi su proširiti farmu i uzgajati više životinja – kažu ovi mladi Nijemci.

Ističu kako su uspostavili prijateljske odnose sa mještanima koji im pomažu u održavanju farme na kojoj uzgajaju stado ovaca, nekoliko koza, kokošiju, guske, a posjeduju i dva magarca.

Na farmi svi žive u harmoničnim odnosima, a to se odnosi i na velikog psa čuvara šarplaninca, koji je veliki prijatelj s brojnim mačkama koje se vrzmaju oko gospodarstva.

Planovi za budućnost

Mladi supružnici kažu kako u budućnosti planiraju nabaviti krave i baviti se proizvodnjom mlijeka te pokušati poljoprivrednu proizvodnju kojom se bave učiniti samoodrživom. Priznaju kako im financijski još pomažu mirovne organizacije čiji su članovi i njihovi roditelji koji ih podupiru u životnim planovima.

Oliver i Mirjam kažu kako su očarani ljepotom BiH i kako im je teško zamisliti da je ovim prostorima prije 20 godina bjesnio rat.

– Ovdje živimo s ljudima svih nacionalnosti i svi su, bez iznimke, prijatni i dragi ljudi. Žao nam je što mladi odlaze iz Bosne i Hercegovine jer je ovo zemlja velikih mogućnosti, kažu ovi neobični mladi ljudi na kraju našeg posjeta. Podsjetimo, ovo nije jedini primjer povratka i ulaganja u vlastiti posao u ovoj županiji. Lani se pisalo o Hamdiji Bilajbegoviću koji je investirao u izgradnju suvremenog gazdinstva i staje kapaciteta do 100 grla stoke.

Ovaj 39-godišnjak živio je i radio u Švedskoj 20 godina. I onda je teško zarađeni novac odlučio uložiti u rodni kraj. Na početku najveći problem bio je naći radnike. Žalio se kako, uz osiguran boravak i hranu te plaću od 1000 KM, opet ne može pronaći radnika, ali je nakon nekog vremena ipak uspio u tome.

– Plašili su me domaćom birokracijom, ali ja sam sve dozvole dobio jako brzo. To je znak da se i ovdje mijenja klima kada su poslovna ulaganja u pitanju – Bilajbegovićeve su riječi.

Related posts