Bosna i Hercegovina dio NATO deklaracije u Washingtonu: "Opredijeljeni smo da podržimo njihovu odbranu"

Predstavnici zemalja Alijanse, na zasjedanju 10. jula usvojili su Deklaraciju samita u Washingtonu koja u 38 tačaka sadržava sve ono što bi trebao predstavljati fokus NATO-a u narednim godinama.

Na početku deklaracije saveznici su naveli kako će se NATO snažno i ujedinjeno oduprijeti svim prijetnjama po sigurnost alijanse.

“NATO ostaje najjača alijansa u historiji. Jedinstveno i solidarno stojimo pred brutalnim ratom na evropskom kontinentu i u kritičnom trenutku za našu sigurnost. NATO je odbrambeni savez. Naša posvećenost da branimo jedni druge i svaki centimetar savezničke teritorije u svakom trenutku, kao što je sadržano u Članu 5. Washingtonskog ugovora, je željezna”, navedeno je.

Osvrnuli su se i na povećano izdvajanje država kada je riječ o budžetu za odbranu.

“Ponovo potvrđujemo da će u mnogim slučajevima biti potrebni izdaci iznad 2 posto BDP-a kako bi se popravili postojeći nedostaci i ispunili zahtjevi u svim domenima”, ističu saveznici.

Dio deklaracije, tačnije 31. tačka, odnosi se i na regiju Balkana.

“Regija Zapadnog Balkana i Crnog mora su od strateškog značaja za Alijansu. Nastavit ćemo da unapređujemo naš politički dijalog i praktičnu saradnju sa Zapadnim Balkanom kako bismo podržali reforme, regionalni mir i sigurnost te se suprotstavili zlonamjernom utjecaju. Ostajemo posvećeni kontinuiranom angažmanu NATO-a na Zapadnom Balkanu, uključujući i aktivnosti preko KFOR-a na Kosovu koje predvodi NATO”, objašnjavaju u dokumentu.

Dio deklaracije odnosi se i direktno na BiH.

“Pozdravljao napore Moldavije da nastavi demokratske reforme, kao i Bosna i Hercegovina. Opredijeljeni smo da podržimo njihove sigurnosne i odbrambene sposobnosti te da poboljšamo njihove kapacitete za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama”, zaključuje se.

Izvor: Klix.ba

Related posts