Bosanskohercegovački alpinisti u pohodu na najhladniju planinu na svijetu

Tomislav Cvitanušić, Petar Pećanac i Adis Čingić ce u sastavu međunarodne ekspedicije “Denali 2018”, u organizaciji Extreme Sumit Teama iz Beograda, pokušat će da se popnu na Denali, najhladniju planinu na svijetu i najviši vrh Sjeverne Amerike na visini od 6.190 metara.
Denali (do 2015. godine Mount McKinley) je najviši planinski vrh sjevernoameričkog kontinenta. Smješten je na jugu Aljaske, u Nacionalnom parku Denali, a nalazi se pod stalnim sniježnim pokrivačem. Ime je dobio 1896. po 25. američkom predsjedniku Wiliamu McKinleyu. Denali je jedan od Seven Summits (sedam vrhova na sedam svjetskih kontinenata) i predstavlja ozbiljan izazov za iskusne alpiniste, a sama ekspedicija traje između 20 i 30 dana.

Lokalni Indijanci Atabaskan planinu zovu Denali, što na njihovom znači Visoka ili Velika, Rusi su je zvali – Velika planina (Boljšoja gora). Od 1889. zovu je Densmore po istraživaču Franku Densmoreu. Do 2015. planina je nosila ime koje joj je dao istraživač William Dickey 1896. po imenu tadašnjeg predsjedničkog kandidata – McKinley, koji je iste te godine i postao 25 američki američki predsjednik. Administracija predsjednika Baraka Obame je 2015. godine vratila planini njeno izvorno ime Denali.

“Izlazak na vrh Denalija je izazov za svakog alipinistu. Prema podacima do kojih smo došli do sada, samo je sedam alpinista iz BiH uspjelo da dosegnu ovaj vrh, te nam je to dodatni motiv da se naša imena u 2018. nađu na spisku malog broja Bosanaca i Hercegovaca koji su osvojili najviši vrh Sjeverne Amerike. Ovo je veliki izazov za mene i za cijeli tim koji će sačinjavati alpinisti i visokogorci iz BiH i regiona, te je bilo potrebno da se vrhunski pripremimo. U planinama poput Denalija nema laži, nema prevare, a ne postoje ni prečice. Tu ne pomažu nikakve veze, nema protekcije niti ulaska preko reda. Svi mi zajedno imamo iste šanse, stojimo pred licem istine i zavisimo samo od sebe i partnera s kojim idemo na uspon.” rekao je Cvitanušić.

Denali je poznat i kao najhladnija planina na svijetu. Razlog tome je njen geografski položaj, svega 200-tinjak kilometara južno od sjevernog polarnog kruga. Kada bi Himalaja bila tako visoko na sjeveru stručnjaci kažu da bi bilo nemoguće popeti se na Mount Everest. Ova planina ima najteže klimatske uslove za penjanje u svijetu. Iz tog razloga mnogi je koriste kao pripremu za penjanje vrhova preko 8.000 metara u Himalajama, uključujući i Everest. Denali je hladniji od Everesta na kome su na visini od 8.000 metara najniže temperature oko -25 stepeni do najniže -30 stepeni. Na Denaliju je to sasvim normalna noćna temperatura na visini od svega 4.328 metara (logor IV). Temperature se mogu spustiti i do -45 stepeni. Gotovo svake godine Denali dokazuje svoju nemilosrdnost uzimajući nekoliko ljudskih života. Planina se nalazi unutar granica Nacionalnog parka Denali i proteže se na 6 hiljada kvadratnih kilometara.

Petar Pećanac je prvi Bosanac i Hercegovac u historiji koji se popeo na Mt. Everest (8.848m), Adis Čingić je dugogodišnji planinar i visokogorac sa velikim iskustvom u visokim gorjima Himalaja preko 7.000m, a Tomislav Cvitanušić triatlonac i alpinista ima iza sebe Ironman triatlonske trke, te vrhove poput Aconcagua (6.962m), Elbrus (5.600m) i čuveni vrh Materhorn (4.478m).

Ekspediciju su pomogli Central osiguranje d.d., Porsche BH d.o.o., Sberbank BH d.d., Zada Pharmaceuticals, KM Trade, Mercator, Singing Rock, Securitas, Panasonic BiH i Navigo Sistem BH.

Related posts