Borrell: EU će se suprotstaviti svakoj zloupotrebi Rusije kao predsjedavajuće UN

Evropska unija (EU) će se “suprotstaviti bilo kakvoj zloupotrebi” Rusije dok tokom aprila predsjedava Savjetom bezbjednosti UN, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednosti Žozep Borel (Josep Borrell).

“Dolazak Rusije na mjesto predsjednika Savjeta bezbjednosti UN vrijedan je prvoaprilske šale. Uprkos tome što je stalna članica Savjeta bezbjednosti, Rusija nastavlja da krši samu suštinu pravnog okvira UN”, rekao je Borel.

Rusija je u subotu preuzela predsjedavanje Savjetom bezbjednosti UN za cijeli april, a Moskva je najavila da će njenu delegaciju predvoditi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Prvi sastanak Savjeta bezbjednosti pod ruskim predsjedavanjem trebalo bi da bude održan sutra, ali će to biti samo uobičajeni razgovori iza zatvorenih vrata o programu rada za mjesec.

Poslije toga, kao i obično, mora da uslijedi konferencija za novinare novog predsjedavajućeg, ruskog ambasadora Vasilija Nebenzije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u subotu pozvao na “reformu globalnih institucija, uključujući Savjet bezbjednosti UN”.

“Teroristička država mora biti sprečena da uništi svijet. Teroristi moraju da izgube, moraju da budu odgovorni za teror i ne bi trebalo nigdje da predsjedavaju”, ocijenio je Zelenski.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts