Obilježena 31. godišnjica: Za brutalna ubistava civila u Bijeljini niko nije odgovarao

Na šehidskom mezarju Lipić – Selimovići u Bijeljini proučena je Fatiha za duše brutalno ubijenih civila u aprilu 1992. godine.

Krvavi april u Bijeljini i zločini Arkanovih “Tigrova”: Nisu znali ko je ko, ubijali su one na koje su prstom pokazale komšije Srbi
U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Bijeljina prvo je proučen tevhid u Sultan Sulejmanovoj Atik džamiji u centru Bijeljine, a potom je proučena Fatiha za žrtve velikosrpske agresije u aprilu 1992. godine.

Za ubistvo bijeljinskih civila niko nikada nije odgovarao.

Bijeljina je bila generalna proba agresije na Bosnu i Hercegovinu, a 31. marta 1992. godine u gradu su ušli pripadnici Srpske dobrovoljačke garde pod komandom Željka Ražnatovića – Arkana. Upravo put od Pavlovića mosta kojim su se te 1992. godine kretali i danas zvanično nosi naziv Ulica Srpske doborovoljačke garde.

Zločine pripadnika Srpske dobrovoljačke garde ovjekovječio je američki fotoreporter Ron Haviv, brutalne likvidacije bijeljinskih civila obišle ​​su svijet.

Danas je proučena Fatiha za sve žrtve do perioda 1995. godine, kao i žrtve etničkog čišćenja koje je sistematično prvobitno od 1992. do 1995. godine. U tom periodu iz Bijeljine i Janje je prema Tuzli protjerano 35.000 Bošnjaka. Za etničko čišćenje Semberije od Bošnjaka, također, niko nikada ne odgovara.

Naprotiv, 4. aprila se u Bijeljini zvanično obilježava kao Dan oslobođenja, a bijeljinski Bošnjaci 31 godinu uporno postavljaju pitanje gradskim zvaničnicima od koga je oslobođen grad, ali nikada nisu dobili odgovor.

Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts