Bivši direktor BHT-a o Radoji: Sada se žrtva pravi od onog ko je donio pogrešnu odluku

Milenko Voćkić, urednik Radija Slobodna Evropa i bivši direktor BHT-a, izjavio je za N1 da je “sada žrtva onaj koji je donio pogrešnu odluku”, komentarišući zahtjev Marka Radoje, urednika informativnog programa BHT-a, da novinari javnog servisa na dan obilježavanja 23. godišnjice genocida ne nose na reveru Cvijet Srebrenice.Na BHT-u vladaju politike, a ne uređivački kriteriji na bazi profesionalnih principa, ocijenio je Vočkić.

– Ja sam i onda kad sam bio urednik i direktor smatrao da način na koji se bira rukovodstvo te kuće odnosno ovlasti koje ima Upravni odbor odnosno koliko uticaja ima politika na daljinski način, ne može se drugačije završiti nego na ovaj način, ali može nažalost vjerovatno i gore. Tamo vladaju politike, ne uređivački kriteriji na bazi profesionalnih principa. Čak i neke dobre namjere u suštini imaju cilj da se udovolji politici. Sam taj čin sad se počinje okretati, ko je žrtva jedne takve odluke. Sada je žrtva onaj koji je donio pogrešnu odluku – kazao je Voćkić za N1.

On je dodao da BHRT-u nedostaje izbalansiran etički kodeks u profesionalnom smislu.

– Ja smatram da tamo nedostaje mnogo regula, pravila, izbalansiran etički kodeks u profesionalnom smislu. Niz onoga što bi to vrlo jasno postavio na mjesto. Tu je još jedan problem, ako se pogledaju kodeksi najeminentnijih medija, vidjećete da nema nikakvih dilema. Taj simbol predstavlja jedan civilizacijski odnos prema nečemu što se dogodilo, nešto što treba na ljudski način prihvatiti – poručio je Voćkić.

Related posts