Bingo za sedam miliona KM kupio još jednu kompaniju

Tuzlanski Bingo postao je većinski vlasnik kompanije Energoinvest Termoaparati d.d. koja je u stečaju.Za mašine, opremu, nekretnine i zemljište u vlasništvu ove firme u Donjem Butmiru Bingo je platio oko sedam miliona KM.

Nakon uplaćenih 270 hiljada KM depozita, Bingo u naredni mjesec treba doplatiti 6,7 miliona KM. Energoinvest Termoaparati su u stečaju još od 2011. godine, a proizvodnja je obustavljena 2009. kada je bez posla ostalo oko 120 radnika.

Bingo je ove godine već preuzeo nekoliko kompanija. Tako je krajem maja kupio firmu Ingram Srebrenik za oko 12,5 miliona KM. Ingram je društvo za proizvodnju, preradu i promet građevinskog materijala. Prema podacima s internet stranice Ingrama, firma vrši proizvodnju kamenih agregata, kreča, betona i betonskih proizvoda, te elektro, mašinske i transportne usluge.

U sklopu Ingrama posluju dva rudnika i to površinski kop P. K. Drenik i površinski kop P. K. Duboki potok. Firma ima i fabriku kreča, fabriku betonskih elemenata i separaciju.

Bingo ovom akvizicijom širi svoje poslovanje izvan svog osnovnog sektora, a to je maloprodaja i proizvodnja hrane.

Pored toga, preuzeo je i firmu RK Invest d.o.o. Sarajevo koja je većinski vlasnik Pivare Tuzla u okviru koje posluje i Tuzlanski kiseljak. Pivara ima 221 zaposlenog, a prema podacima sa Sarajevske berze 2015. imala je neto dobit od 1,62 miliona KM.

Izvor: Faktor

Related posts