Almir Ejubović osuđen na 15 godina i 10 mjeseci zatvora zbog smrti tri djevojke

Završeno suđenje Almiru Ejuboviću optuženom za ugrožavanje javnog saobraćaja, te izazvao udes na autoputu A-1 u Butilama kod Sarajeva

Almir Ejubović (19) osuđen je na kaznu zatvora od 15 godina i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće u kojoj je 29. juna 2018. poginule Ajla Ibrica (18), Nađa Neradin (17) i Lejla Oruč (17), dok je teške povrede zadobila Ajla Oruč. Pored toga izrečena mu je sigurnosna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od pet godina i koja će početi da teče nakon odsluženja zatvorske kazne. Neodgovoran Presudu je izrekao predsjednik Sudskog vijeća sudija Husein Delalić rekavši da je Ejubović, vozio bez važeće vozačke dozvole neregistrovani BMW X5, sa nepripadajućim tablicama, brzinom od oko 160 km/h i tako grubo prekršio saobraćajne propise.

Sudija je u obrazloženju presude rekao da je vještak saobraćajne struke utvrdio da se Ejubović kretao autoputem A1 Sarajevo-Zenica, na kojem je bilo ograničenje brzine od 120 km/h, te da je kolovoz bio mokar. Pojasnio je da je u mjestu Butile Ejubović iz krajnje lijeve trake srenuo u desno, na put za izdvajanje sa autoputa ka Sarajevu. Tom prilikom je izgubio kontrolu naletjevši na ogradu, te se bočno zabio u stub. Od siline udara Ajla Ibrica i Nejra Neradin su na mjesu preminule, dok je Ajla Oruč preminula u bolnici u 20.05 časova. Sudija Delalić je istakao da se Ejubović ponašao krajnje neodgovorno i nepromišljeno kako prema svom, tako i prema životima njegovih saputnica u vozilu. Kao olakšavajuću okolnost Vijeće je imalo činjenicu da je Ejubović mlađa osoba, te da do sad nije krivično kažnjavan i da nije pio. Sudija je naveo da je Ejubović prekršajno kažnjavan nekoliko puta i to neposredno prije nesreće. Također je dodao da je stekao utisak da osuđeni ne osjeća kajanje za počinjeno krivično djelo.

Tokom završnih riječi, branilac Almira Ejubovića, advokat Hasan Dupovac je naveo da sudsko vijeće nije omogućilo optuženom pravo na odbranu jer nije dopustilo da se sasluša vještak saobraćajne srtruke Mirsada Kulovića kako bi se provjerio nalaz Ševala Kovačevića vještaka kojeg je angažovalo Tužilaštvo. Nije dopušteno saslušanje dva svjedoka na okolnosti ranijeg poznanstva Ejubovića i oštećenih djevojaka. Advokat je nesreću u Butilama uporedio sa pogibijom trojice mladića u decembru 2015. u mjestu Bijela, na putu Mostar-Jablanica, kada je škoda fabia udarila u brdo pa završila u Neretvi. Rekao je da je tada vozač poginuo, a u medijima ga nisu satanizovali, dok je Ejubović imao sreću da preživi, te su ga mediji ocrnili. Nekorektan Tužiteljica Šejla Herceglija je u svojim završnim riječima navela da se Ejubović krajnje nekorektno ponio prema poginuloj Ajli Ibrici, podsjetivši da je optuženi na prethodnom ročištu tvrdio da je Ibrica izazvala nesreću uhvativši volan i povukla ga u desnu stranu, te je došlo do nesreće. Ejuboviću je produžen pritvor do 7. februara 2019.

oslobodjenje.ba

Related posts