Bilo jednom u Jugoslaviji: Kako je sedamdesetih živjela jedna bh. porodica

Portal Index je u saradnji sa Yugopapirom provjerio kakav je bio standard Jugoslavena u usporedbi sa standardom stanovnika Zapadne Evrope.

Janaur 1974: Porast cijena nije samo naš, jugoslavenski problem, već je zabilježen i u svim zemljama našeg kontinenta. Cijene rastu i u Njemačkoj, Francuskoj, Holandiji… Utječu na standard građana, naročito onih s prosječnim primanjima. Kakav je taj standard u zemljama “jače valute” nego što je naša, trebamo li zavidjeti Švicarcima, Austrijancima, Englezima na njihovim velikim zaradama?

Ovu anketu proveo je njemački časopis “Quick”. U devet evropskih zemalja, među kojima je Jugoslavija, “Quick” je anketirao prosječnu porodicu od četiri člana i dobio zanimljive podatke. U svim anketiranim porodicama zaposlen je samo otac.

Podatke o primanjima i izdacima časopis je iznio u zapadnonjemačkim markama, pa ih tako i prenosimo.

SR Njemačka

Knjigovođa Norbert Schmitt (31) ima plaću 1.701 maraka, a po odbitku poreza i socijalnog osiguranja prima neto 1.207 DM. On ima suprugu Renatu (31), kćer Marianu (8) i sina Fridricha (6). Stanuje u Munchenu u dvoipolsobnom stanu stare građevine, za koji plaća mjesečno 159.55 DM, a za struju i grijanje 94.50 DM.

Zato što stanuju “tako jeftino”, Schimittovi dobro “izlaze na kraj”. Više od jedne trećine prihoda, 451 DM troše na prehranu. Porodica Schmitt ima vrižider, mašinu za veš i televizor, a nemaju automobil. Rijetko izlaze, a s vremena na vrijeme popiju u kući bocu vina.

Štede mjesečno 100 DM kako bi jednog dana prešli u veći stan, nabavili si akvarij s ribicama i ljetovali u inostranstvu.

Švedska

Švedska prosječna porodica živi najbolje, ali plaća najveći porez. Ekonomist Bo Johanson (32) ima bruto plaću 2.175 DM, a po odbicima za porez i socijalno prima neto 1.348 DM. Stanuju u vlastitoj kući, u Brelosu, nedaleko od Helsingborga, a Johanson ima auto zbog odlaska na posao.

Supruga Eina (34) ima frižider, mašinu za veš i televizor, a kćeri Karina (11) i Jeng (9) imaju u dječjoj sobi vlastiti televizor. Za prehranu Johansonovi troše 627 DM. Taksa za jedan televizor je 16 DM, mjesečna otplata za kuću iznosi 238 DM, a troškovi za grijanje i struju 73 DM mjesečno, raspoređeno na cijelu godinu.

Na štednoj knjižici imaju 3.500 DM. Roditelji odavno žele magnetofon, a kćeri bicikle.

Švicarska

Upravljač dizalice Dieter Neumann (30) iz Glatfeldena kod Zuricha ima bruto plaću 1.558 DM, a kako je porez u Švicarskoj mali, Neumannova neto plaća je ista kao i plaća Nijemca Schimtta. Ali Neumann sam plaća doktora, lijekove i zubara. Stanuje u četvorosobnom stanu sa suprugom Renatom (30), kćerkom Sabinom (8) i sinom Rogerom (7) i plaća sniženu zakupninu, 299 DM umjesto 381 DM, jer porodica Neumann obavlja u kući i nadstojničku dužnost.

Za hranu troše mjesečno 574 DM, za struju i plin 33 DM a za “nepredviđeno” ostavljaju 50 DM. Renata Neumann ima televizor i mašinu za szše, ali priželjkuje da s porodicom ide na ljetovanje i to avionom.

Engleska

“Svaki peni koji nam ostane ulažemo u kuću i vrt,” kaže Englez John Williamson (35). Međutim, njemu ne ostane mnogo, jer kao službenik firme za prodaju uredskog materijala prima mjesečno 900 DM. Kuću u mjestu Chesham, 50 kilometara od Londona, kupili su prije tri godine jeftino, za 27.000 DM, a godišnje otplaćuju 2100 DM.

Ivon Williamson (34) se vješto snalazi i s 200 DM izlazi na kraj. “Mogu, doduše, kupiti samo jeftino meso,” kaže ona. Umjesto da plaća dječji vrtić za sina Richarda (3), ona jedanput sedmično radi u vrtiću.

Stariji sin Christopher (5) već ide u školu. Kupili su stari automobil, a imaju i televizor. Tek prije godinu dana nabavili su frižier, ali za mašinu za veš nije bilo novca. John je zadovoljan: “Neka samo ostane ovako”. Međutim, njegova supruga mašta o novom namještaju.

Francuska

“Ne možemo praviti veće skokove”, kaže Dominique Bake (28). Njen suprug Gerard (30) je automehaničar u jednoj velikoj kompaniji i prima mjesečno 1069 DM kao i 62 DM dječjeg dodatka i 26 DM dodatka za stan. On ima sina Emanuela (9) i kćerku Saru (7), a od nedavno stanuje u mjestu Ragidel nedaleko od Pariza u četverosobnom stanu. Do tada je cijela porodica živjela u jednoj sobi.

Zakupnina novog stana s grijanjem iznosi 220 DM, ali na kraju godine treba platiti još 452 DM “stambenog poreza”. Svojim polovnim automobilom Gerard ide nedjeljom u kupovinu (radnje su otvorene) i kupuje za cijelu sedmicu. Za prehranu je potrebno 500 DM mjesečno, a za bocu vina svakog dana još 1,30 DM. Dominique Bake ima frižider , šivaću mašinu kao i mašinu za veš.

Italija

Porodica Medini živi u Milanu a standard joj je veći nego porodicama na jugu Italije. Skladištar Giorgio Merlini (42) prima mjesečno neto 1200 DM. On ima sreću što je zakupnina dvosobnog stana zamrznuta i plaća samo 200 DM. Otac, majka Renata (42) i sinovi Gianni (15) i Stefano (10) ne štede na hrani: “Trošimo mjesečno na hranu, piće i cigarete 560 DM”.

Imaju automobil Fiat i za njega troše 120 DM, za struju i plin 32 DM, a za televizor 4 DM. Televizija i prijevoz gradskim prometom najjeftiniji su u Evropi. Tako se za vožnju tramvajem ili autobusom plaća 28 pfeniga, a metroom 40 pfeniga.

Jugoslavija

Avdo Pajević (40), službenik u propagandi industrijskog poduzeća ima plaću 375 DM. Avdo, njegova supruga Fatima (35) i sinovi Šemsudin (12) i Damir (6) ipak ne žive loše.

Stanuju u centru Sarajeva u modernom dvosobnom stanu za koji plaćaju zakupninu 17 DM, a 30 DM za grijanje, struju i vodu. Oko 200 DM, kao i kod porodice iz Engleske, ode na ostale troškove života.

Otac Avdo ide sa sinovima jedanput mjesečno u kino, a to je izdatak od 3,40 DM za sve. Supruga Fatima troši za frizera i kozmetiku 7 DM mjesečno.

Pajevićevi nemaju automobil, ali imaju televizor, frižider i mašinu za veš.

“Uštedimo mjesečno 40 DM, a onda kupimo neku veću stvar za kuću.” Fatima želi mašinu za štrikanje kako bi mogla djecu jeftinije oblačiti.

Holandija

Zato što su zakupnine u velikim gradovima tako visoke “da nitko ne može platiti”, nizozemski službenik Albert Van Vris (52) živi sa suprugom Eli (41), sinom Frankom (16) i kćerkom Jolandom (14) u četverosobnom stanu u gradiću Zoetermeer. Dvadeset kilometara do radnog mjesta Albert putuje svakog dana autobusom, jer je to jeftinije nego malim autom.

Od 1200 DM koliko ima plaću, za stan s grijanjem odvaja 250 DM, 48 DM za struju i vodu, za telefon 38 DM, a za automobil koji uglavnom stoji u garaži, 96 DM. Ostatak od 760 DM dobiva supruga Eli za domaćinstvo i sve druge izdatke. S tom sumom ona “jedva izlazi na kraj”, pa kupuje jeftinije namirnice. Ona je prije udaje bila frizerka i zato šiša muža i djecu.

Sin Frank, inače učenik, raznosi novine i time povećava džeparac koji bi inače bio samo 10 DM mjesečno. Zaradu od raznošenja novina je uštedio i nedavno kupio moped.

Austrija

Službenik policije, Herbert Tisch (32), njegova supruga Otilia (30), kći Christina (11) i sin Herbert (9) žive u Traisenu u Južnoj Austriji. Oni imaju dosta dugova ali su ipak sretni jer stanuju u trosobnom stanu koji je njihovo vlasništvo. Uzeli su ga na otplatu za 51.300 DM i uplatili 8.100 DM.

Herbert prima mjesečno 875 DM i cijeli iznos daje supruzi Otiliji koja ga raspoređuje: 162 DM ode na otplatu stana, 101 DM za grijanje i struju, 324 DM za prehranu, 67 DM za oblačenje, a neodređen iznos za automobil Volkswagen.

Domaćica za sebe troši “gotovo ništa”, a u kupovinu ide biciklom. Vlastiti stan je bila velika želja cijele porodice, ali Tischovi imaju i frižider, mašinu za veš i televizor. Sada štede za novi automobil i za ljetovanje u Španiji, ali ne znaju kad će se njihova želja ostvariti.

Related posts