Bihać: Stop bespravnoj gradnji u NP Una

Gradske vlasti u Bihaću odlučne su u namjeri da stanu ukraj bespravnoj gradnji na prostoru Nacionalnog parka Una, a u gradskom budžetu predviđeno je 100.000 maraka za uklanjanje nezakonito izgrađenih objekata na tom prostoru.

Prema riječima gradonačelnika Šuhreta Fazlića, radi se o mnogo većim sredstvima u odnosu na ona koja su se do sada izdvajala u pomenute svrhe.

“Mislimo da je krajnje vrijeme da se uvede red kada je riječ o gradnji na području Nacionalnog parka Una, jer ova nezakonita pojava u posljednjih nekoliko godina ponovo uzima maha”, istakao je Fazlić.

Prema njegovim riječima, to se negativno može odraziti na razvoj turizma na ovim prostorima, budući da se iz godine u godinu bilježi sve veći broj turista na području Nacionalnog parka Una.

S tim ciljem pokrenuta je akcija “Traka”, koju će u narednom periodu provoditi inspekcijski organi s ciljem evidentiranja svih bespravno izgrađenih objekata. “Inspektori će sve takve objekte zatvoriti trakom i znakom zatvorenog gradilišta, a nakon toga načiniti zapisnik. Poslije toga izdaće se potrebna rješenja i vlasnici pozvati da legaliziraju svoje objekte, ukoliko nešto takvo uopšte bude moguće. Objekti koji se ne budu mogli legalizirati biće uklonjeni”, izjavio je šef gradske inspekcije Jasmin Stambolija.

On je istakao kako je bespravna izgradnja posebno prisutna u blizini naselja Ripač, gdje niču vikend naselja, i to na obje obale rijeke Une.

nezavisne.com

Related posts