Bihać: Obilježena 23. godišnjica oslobodilačke akcije Armije R BiH u naselju Bugar

U organizaciji Savjeta MZ Izačić i podršku Gradske uprave Bihać, danas je obilježena 23.godišnjica vojne akcije Armije R BiH u kojoj je ratne 1995. godine oslobođeno naselje Bugar u MZ Izačić.

Dvedeset tri godine poslije, učesnici ove vojne operacije, te predstavnici gradskih vlasti, boračkih udruženja, te mještani Vikića, Bugara i Izačića okupili su se na spomen obilježju u reonu Čavnik – Bugar kako bi evocirali uspomene na oslobodilačku akciju pripadnika 5. korpusa Armije R BiH u kojoj je živote dalo jedanaest pripadnika 502. Viteške brigade: Ismet Balić, Fikret Sušić, Hazim Rekić, Asim Rekić, Sakib Felić, Sulejman Hašić, Husein Keškić, Safet Muminagić, Muho Mušić, Mirsad Raković i Slavko Gašljević.

Prisutnima su se obratili Rasim Islamović, predsjednik Savjeta MZ Izačić i Fuad Sadiković, ratni komandant Jurišnog bataljona 502. Viteške brigade.U svojim obraćanjima evocirali su uspomene na oslobodilačku akciju i nemjerljiv doprinos mještana Izačića, Vikića, Čavnika i Bugara u odbrani i oslobađanju države BiH.

“Mora nas biti još više na ovakvim i sličnim manifestacijama i godišnjicama bitaka koje su odredile sudbinu grada Bihaća i države BiH. Ova akcija stvorila je pretpostavke za bolju odbranu grada i pokazala da 5. korpus neće biti poražen i da će već iste godine na ljeto krenuti u oslobodilačke akcije”- kazao je Fuad Sadiković, ratni komandant Jurišnog bataljona 502. Viteške brigade.

Zahvalivši se Savjetu MZ Izačić na kontinuiranim aktivnostima u obilježavanju značajnih datuma koji su se desili na području Izačića u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić kazao je da i danas okupljeni mještani i građani Bihaća na spomen obilježju u Bugaru, šalju jasnu poruku da se herojstva boraca 5. korpusa nikada neće zaboraviti.

“Iskoristim ove godišnjice da se prisjetim boraca koji su dali život za državu Bosnu i Hercegovinu i koje sam i lično poznavao za vrijeme odbrambeno-oslobodilačkog rata. Ove datume moramo obilježavati sa dvije misije, a to je da nikada ne zaboravimo ove heroje i sve borce koji su branili državu i da nikada ne dozvolimo da nam se isto ponovi “ – dodao je gradonačelnik Fazlić.

Related posts