Bihać: Naredne sedmice početak rada postrojenja za otpadne vode

Prošlo je više od sedam godina od potpisivanja Sporazuma o implementaciji projekta prikupljanja i tretmana otpadnih voda na području općine Bihać. Sigurno je riječ o najvećem infrastrukturnom projektu koji je Bihać dobio. Nažalost, nisu izostali problemi tokom njegove implementacije a najočitiji primjer toga su devastirane ulice koje se sporo vraćaju u prvobitno stanje. Uskoro će uslijediti njegova završnica, odnosno puštanje u rad postrojenja za prečišćavanje voda,čije je izgradnja bila izuzetno zahtjevna. Vrlo važno je da što više domaćinstava bude priključeno na novu kanalizacionu mrežu jer u suprotnom dovodi se u pitanje samoodrživost cjelokupnog projekta .

Projektom nove kanalizacione mreže, Bihać će riješiti probleme sa kojima su se do sada suočavali brojni građani. Dok su u pojedinim ulicama radovi još u toku Bakšaiš-Kralje , prva su MZ u kojoj je započeo, ali i završen ovaj projekt što se tiče radova na sistemu, te vraćanju ulica u prvobitno stanje.

U Komunalnom preduzeću Vodovod, koje će upravljati sa moderno izgrađenim sistemom odvodnje i prečišćavanje voda mrežom ističu da je projekat pri samom kraju. Komponenta 1. je okončana. Sada treba uložiti napore da se što više građana priključi na novu mrežu.

Naredne sedmice očekuje se zvanično otvaranje i početak rada postrojenja za otpadne vode čija je izgradnja bila izuzetno zahtjevna i financijski značajna.Tako bi , nakon više od sedam godina od postizanja sporazuma između Bihaća i Njemačke razvojne banke trebao da zaživi i pokaže rezultate kako je već prozvan „generacijski projekat“. Glavni cilj je, može se slobodno reći , postignut. Izgrađena je sekundarna i kanalizaciona mreža, koje će otpadne vode iz domaćinstva i industrije odvoditi do kolektora i prečistača nakon kojih će se voda rijeke Une vrlo brzo vratiti u prvu klasu.- piše rtvusk.

Related posts