Turistička ponuda u NP Una: Vakufčanke za primjer

Udruženje žena Kulen Vakuf poznato je prije svega po efikasnom cateringu na području Nacionalnog parka Una. Njihova turistička ponuda je bogata – od kurseva tkanja do pripremanja tradicionalnih bosanskih jela. Jedno su od najaktivnijih udruženja takvog tipa na području USK-a.

Kulen Vakuf, malo živopisno mjestašce u srcu Nacionalnog parka, ima svoje Udruženje žena. Osnovano prije desetak godina, sa oko 40 aktivnih članica, specijaliziralo se za brojne djelatnosti i usluge. Ono po čemu su poznati je organizacija cateringa i bez njihovih bosanskih jela ne može proći niti jedna manifestacija. Od početka se bave tkanjem tradicionalnih bosanskih ćilima, ponjava, torbi i ostalih rukotvorina i suvenira. Ono što oni rade i prodaju atrakcija su za goste kojih bi ove žene voljele da ima više.

Udruženje redovno obučava mlađe žene vještinama tkanja, a njihovi ćilimi i ostali proizvodi mogu se vidjeti i nabaviti unutar cijelog Nacionalnog praka. Većina članica je nezaposlena i ovo im je koristan vid razonode, a usput ponešto i zarade. Novac uglavnom troše na putovanja.

Jedan od njih, Safeta Seferović, kaže da su od osnivanja Nacionalnog parka očekivali više.Voljeli bi da je turistička posjeta masovnija jer bi tada imali više posla i ne bi brinuli za budućnost Udruženja. U svakom slučaju, lijepo im je dok traju, druže se i putuju jer im to nakon traumatičnih ratnih iskustava danas pričinjava ogromno zadovoljstvo. – piše rtvusk.

Related posts