Banane, kivi i jogurt za miran san

Svakodnevno smo okruženi informacijama o tome kako ne treba da jedemo prije spavanja te koje namirnice najviše ugrožavaju naš miran san.

Međutim, postoje brojne namirnice koje, tvrde stručnjaci, uvijek možemo gricnuti prije odlaska u krevet.

Banana je prvo voće na listi koje je idealan izbor za jelo prije spavanja. Banana sadrži triptofan i kalijum, koji su odlični za dobar san. Sa druge strane, ova voćka je slatka, što je u svakom slučaju bolji izbor od čokolade.

Drugo voće koje će vam pomoći da se naspavate je kivi, čiji uticaj na san leži u visokom nivou antioksidansa i serotonina u njegovom sastavu.

Među namirnicama koje mogu podstaći bolji san je sok od višnje, koji pomaže u povećanju nivoa hormona melatonina od kojeg se osjećamo pospano. Poznata su mnogobrojna hranljiva svojstva oraha, a ovo koštunjavo voće sadrži visok izvor aminokiselina i metalonina, koji opuštaju organizam i regulišu san.

Zdrave ribe poput lososa ili tune takođe proizvode melatonin jer su bogate vitaminom B6. Stoga, konzerva tune može dovesti do boljeg sna.

Slatki krompir

Ukoliko vam je poslije večere ili ručka ostalo nekoliko slatkih krompirića, slobodno ih možete pojesti prije spavanja jer sadrže kalijum, koji pomaže u opuštanju mišića.

Mliječni proizvodi kao što su lagani sirevi ili jogurt će vas takođe podstaći na dobar odmor.

Ipak, najbolji izbor za laganu večeru prije spavanja je zeleno povrće. Na primjer, špinat, kelj ili bob su odličan izvor kalcijuma, koji je potreban tijelu za proizvodnju melatonina.

Podsjećamo, neke od namirnica čije konzumiranje stručnjaci nikako ne preporučuju prije spavanja su brokula, sladoled, alkohol, začinjena i masna hrana te kafa.

Prilagodite prehranu sebi. Jedite i do pet obroka na dan, ali neka oni budu laganiji i hranljiviji.

Related posts