Avatar: The Way of Water "podbacio" u kinima: Hoće li Cameron uspjeti da se približi svom rekordu

Cameron je rekao da će The Way of Water morati zaraditi dvije milijarde dolara samo da pokrije troškove

Dugoočekivani nastavak filma Avatar redatelja Jamesa Camerona “nije ispunio očekivanja” u prodaji ulaznica otkako se preko vikenda pojavio u kinima, iako stručnjaci tvrde da je prerano za procjene hoće li film nadoknaditi svoje ogromne troškove.

Avatar: The Way of Water zaradio je okvirno 435 miliona dolara diljem svijeta, rekao je distributer Walt Disney Co, uključujući i 134 miliona u SAD-u i Kanadi. Prije vikenda predviđala se zarada od barem 140 miliona dolara u SAD-u i 500 milijuna u svijetu, za Cameronov film na kojemu je radio čitavu deceniju, o plavim ljudima Na‘vi na mjesecu zvanom Pandora.

I dok su brojke niže od očekivanih, prema Comscoreu je to treće najviše holivudsko postignuće u svijetu tokom pandemije Covida-19. Analitičari kažu da The Way of Water ima šansu privući veliku porodičnu publiku tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

Film nema prevelike konkurencije do februara.

The Way of Water je “napravljen na duge staze, kao i gotovo svi filmovi Jamesa Camerona”, rekao je Jeff Bock, viši medijski analitičar u tvrtki Exhibitor Relations Co. Audiences. “Možda se to neće vidjeti prvi vikend, no kasnije hoće.”

Studiji su podijelili prodaju ulaznica s kinima, a Cameron je rekao da će The Way of Water morati zaraditi dvije milijarde dolara samo da pokrije troškove. Disney još nije otkrio podatke o budžetu i marketinškim troškovima.

Izvor: Oslobođenje

Related posts