Lander InSight zabilježio dosad najsnažniji potres na Marsu, pet puta jači od prethodnog

Lander InSight Mars američke svemirske agencije NASA-e zabilježio je dosad najsnažniji potres na Marsu.

Potres se dogodio u maju ove godine i bio je pet puta snažniji od prethodnog “rekordera”. Njegova snaga je iznosila 4,7 stepeni.

Još jedan pokazatelj snage potresa je činjenica da je InSight nastavio bilježiti valove još deset sati, a dok su posljedice svih ranijih potresa na Crvenoj planeti okončane nakon sat vremena.

“Energija koju je oslobodio ovaj potres jednaka je kumulativnoj energiji svih drugih potresa koje smo dosad vidjeli. Iako je 2.000 kilometara daleko, valovi koje je snimio InSight gotovo su preopteretili naš seizmometar”, izjavio je John Cliton, seizmolog sa Švicarskog federalnog tehnološkog instituta u Cirihu.

InSight je lansiran u maju 2018. godine, a na Mars je sletio krajem novembra te godine. Od tog trenutka koristi svoje instrumente za detekciju aktivnosti na Crvenoj planeti, koja je seizmološki mnogo mirnija od Zemlje. Praćenje potresa pruža nove informacije o Marsu, a kretanje valova omogućava nova saznanja o njegovoj kori, plaštu i jezgru.

“Prvi put smo uspjeli identifikovati površinske valove koji se kreću duž kore i gornjeg omotača, a koji su obišli planetu više puta”, dodao je Clinton.

Seizmički događaj zabilježen u maju također je neobičan jer njegov epicentar nije bio blizu poznatih čvorova aktivnosti. Pored toga, pokazao je karakteristika oba tipa dosad detektovanih potresa, visokofrekventne tvalove s brzim, ali kraćim vibracijama te niskofrekventne valove veće amplitude.

Nažalost, lander InSight ima manje od 40 dana života jer je prašina prekrila njegove solarne panele. Ipak, on je značajno nadmašio sva olekivanja.

Izvor: Klix.ba

Related posts