Atif Dudaković predat u nadležnost Tužilaštva BiH

Bivši komandant Armije Republike BiH Atif Dudaković kojeg su danas uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predat je u nadležnost Tužilaštva BiH, potvrdio je za Klix.ba njegov advokat Asim Crnalić.

Crnalić je kazao da ide prema zgradi Tužilaštva BiH gdje će njegovom klijentu biti saopćeni osnovi sumnje i da će on tražiti da ne bude ispitivan s obzirom da je potrebno vrijeme za pripremu odbrane.

“Dudaković će biti ispitan i bit će mu saopćen opis djela koji mu se stavlja na teret. Iza toga ćemo vidjeti da li možemo odmah iznijeti odbranu. Ako ne možemo tražit ćemo dodatno vrijeme za pripremu odbrane”, rekao je Crnalić.

Pored Dudakovića u nadležnost Tužilaštva BiH trebalo bi biti predato još 13 pripadnika 5. korpusa Armije Republike BiH, a koji su sumnjiče za krivična djela zločina protiv čovječnosti. Tužilaštvo BiH ranije je saopćilo kako je Dudaković osumnjičen i za krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Opsežna policijska akcija hapšenja bivših pripadnika 5. korpusa sprovedena je jutros na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Velike Kladuše i Cazina.

Nadležni organi saopćili su da je provedena akcija rezultat dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH tokom koje je saslušano je više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba.

“Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških općina, tijekom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika AP Zapadna Bosna, tokom 1994. godine”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Brojni bosanskohercegovački politički zvaničnici oštro su reagovali na hapšenje bivših pripadnika 5. korpusa Armije Republike BiH poručujući kako Tužilaštvo BiH nije uspjelo da se odupre političkim pritiscima.

Related posts