Atif Dudaković : Ja nisam ratovao ni protiv Hrvata, ni Srba, već neprijatelja moje zemlje

General Atif Dudaković, proslavljeni i legendarni komandant Petog korpusa Armije RBiH, komentirajući pisanje hrvatskih medija i činjenicu da su hrvatska boračka udruženja dostavili Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) krivične prijave za navodne ratne zločine nad hrvatskim državljanima tokom rata u BiH i Hrvatskoj, da je ogorčen.

Pita se, kome sve ovo treba i zašto, dodajući da je vjerovatno po srijedi politička igra, jer “po potrebi si saveznik a po potrebi neprijatelj”.

Podsjeća da je, konkretno u njegovom slučaju, kao bivši komandant Zajedničke komande Vojske Federacije BiH, u kojoj su bili i Hrvati i Bošnjaci, prošao sve domaće i mađunarodne provjere i da nikada nije bio išta sporno u vezi s njegovom ratnom ulogom.

– Ja nisam ratovao ni protiv Hrvata, ni protiv Srba, već neprijatelja moje zemlje. Ja sam za to da se provjere svi koji su činili zlo i da budu kažnjeni, ali ne treba se igrati s tako proizvoljnim ocjenama. Čemu sve ovo, čemu proizvodnja neprijatelja – upitao se, uz ostalo, Dudaković, uvjeren da cijela ova priča ima debelu političku pozadinu.

Inače, prema pisanju hrvatskih medija, mogu se očekivati skore optužnice protiv Sefera Halilovića, Atifa Dudakovića, Mirsada Bezdroba, Mevludina Bešića, Avde Tuleka, Nedžada Ajnadžića, Mirsada Ćatića, Asada Palduma, Seada Delića, Sulejmana Tabakovića, Makara Anđelka, Nahida Mehića, Nedeljka Veraje, Sakiba Mahmuljina, Ramiza Dugalića, Šerifa Patkovića, Salke Bebe i Esada Ramića.

Na listi su i Nezim ef. Halilović Muderis, Safet Ćibo, Zejnil Delalić, Edo Žilić, Jasmin Guska, Enver Buza, Hamdija Abdić, Mirsad Sejdić, Rizvo Behram, Selmo Cikotić i Muhamed Ćurić…

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković komentirao je danas moguće podizanje optužnica protiv generala ARBiH zbog ratnih zločina nad hrvatskim državljanima tokom rata u BiH i Hrvatskoj. Plenković je izjavio da “nije riječ o uzvraćanju udarca BiH, već da je riječ o istragama koje mogu postati pravni predmet”. Plenković je kazao da “ne želi utjecati na pravosuđe, već poboljšati pravosudnu saradnju sa BiH”.

(Izvor: armijabih.net)

Related posts