Amerikanci objavili novu “crnu listu”: Dodik predvodi društvo iz BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i u 2018. godini uvršten je na “crnu listu” američkog Ministarstva finansija, a na podugačkom spisku problematičnih osoba i organizacija s Balkana, kako ih klasificiraju u SAD-u, društvo mu prave brojni osuđenici za ratne zločine, no i oni koji su za Washington problematični zbog drugih razloga, prenosi Jutarnji list.

Ured za nadzor nad stranim sredstvima (OFAC) Ministarstva finansija SAD potkraj januara objavio je konsolidirani spisak osoba pod sankcijama američke vlade a u dijelu pod oznakom Balkan nalazi se dvjestotinjak osoba i organizacija iz BiH, Hrvatske, Srbije, s Kosova i iz Makedonije.

Među osobama kojima je zamrznuta sva eventualna imovina na teritoriju SAD i ujedno zabranjeno putovanje u tu zemlju su gotovo svi “čuveniji” ratni zločinci s područja bivše Jugoslavije, poput Veselina Šljivačnanina, Vojislava Šešelja, Ratka Mladića, Biljane Plavšić, Momčila Krajišnika i Radovana Karadžića, ali i većina članova Karadžićeve uže porodice, uključujući njegovu kćerku Sonju, koja trenutno obnaša dužnost potpredsjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Iako “osvježen” 26. januara spisak očevidno pati od nekih nelogičnosti, jer je na njemu i dalje ime odavno pokojnog haškog optuženika za ratne zločine i bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, ali i Gorana Hadžića, koji je umro 2016. godine.

Na tom su se neslavnom spisku ponovo našla imena Hrvata osuđenih za ratne zločine poput Darija Kordića, Mladena Naletilića Tute, Vinka Martinovića Štele, Marija Čerkeza, Ante Furundžije.

Na spisku je i Valentin Ćorić, jedan od šest bivših dužnosnika Herceg-Bosne osuđenih pred Haaškim tribunalom u novmbru prošle godine, no tamo nema imena drugih iz te grupe poput Jadranka Prlića ili Milivoja Petkovića.

Na spisku je i bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, za kojim radi suđenja traga bosanskohercegovačko pravosuđe.

Pooznatija bošnjačka imena s američke “crne liste” su ona ratnog načelnika Glavnog štaba Armije BiH Envera Hadžihasanovića, nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Republike BiH Bakira Alispahića, koji je smijenjen još 1996. godine zbog veza s Iranom, te Senada Šahinpašića Šaje.

Među imenima Albanaca izdvaja se ono Fatmira Limaja, aktuelnog zamjenika predsjednika vlade Kosova.

Među organizacijama koje su pod sankcijama američke vlade su i dalje Srpska demokratska stranka (SDS), koja je dio vladajuće većine u BiH, te Četnički ravnogorski pokret.

/Jutarnji list

Related posts